12 august este si Ziua Mondială a Elefantului

12 august este si Ziua Mondială a Elefantului

CINE ESTE SĂRBĂTORITUL ZILEI? Frumusețea preistorică, relevanța teologică și importanța mediului – în acest 12 august, onorăm una dintre cele mai magnifice creaturi de pe Pământ cu Ziua Mondială a Elefantului. În ultimul deceniu, numărul de elefanți a scăzut semnificativ cu 62% și ar putea fi în mare parte dispăruți până la sfârșitul următorului deceniu.

Se estimează că, în fiecare zi, 100 de elefanți africani sunt uciși de braconieri. Dorința de fildeș pe piețele asiatice a dus la sacrificarea a mii de elefanți. Ziua Mondială a Elefantului a fost creată pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a crea schimbări pentru a salva aceste creaturi maiestuoase. De la înființarea sa în 2012 de către Patricia Sims și Fundația pentru reintroducerea elefanților din Thailanda, împreună cu peste 100 de organizații de conservare a elefanților din întreaga lume, Ziua Mondială a Elefantului a ajuns la milioane de persoane care iubesc elefanții și doresc să facă tot ce pot pentru a ajuta.

Ziua Mondială a Elefantului este o zi în care organizațiile și indivizii se pot uni pentru a da vocea problemelor care amenință elefanții.

Această mișcare globală puternică și colectivă oferă o modalitate de a stabili și de a susține soluții de conservare pentru a face din lume un loc mai sigur pentru elefanți și habitatele lor, astfel încât generațiile viitoare să le poată aprecia.

Elefanții și oamenii au parcurs un drum lung împreună de-a lungul istoriei civilizației. Datorită întinderii mari a mediului natural al elefantului african, precum și dimensiunii și posturii sale amenințătoare, acesta a reușit în mare măsură să reziste captivității și domesticirii. Elefantul asiatic, pe de altă parte, care trăiește alături de oameni de peste 4.000 de ani, se bucură de un mare respect și este asociat cu o varietate de obiceiuri culturale și spirituale. În Thailanda, de exemplu, elefanții sunt o icoană națională cu o sărbătoare națională dedicată în întregime lor și pot primi chiar și un titlu regal de la rege.

În ciuda tuturor celor de mai sus, încă nu știm multe despre elefanți. Au cel mai mare creier dintre animalele terestre, ceea ce îi face inteligenți, conștienți, sociali și empatici – calități pe care noi oamenii ne străduim să le avem. Oamenii și elefanții împărtășesc multe caracteristici și, probabil, se aseamănă mai mult cu noi decât orice alt animal. Dar le punem viitorul în pericol și le amenințăm habitatele esențiale biodiverse din Asia și Africa.

Elefanții sunt o specie cheie pentru mediul lor, deoarece promovează ecosistemele sănătoase și încurajează biodiversitatea. A pierde un elefant înseamnă a pierde un îngrijitor de mediu și un animal de la care avem multe de învățat.

Putem salva elefanții prin aplicarea unor politici și legislații mai puternice de protecție locală și internațională pentru elefanții sălbatici împotriva braconajului și comerțului ilegal cu fildeș, promovând o mai bună gestionare a habitatelor lor naturale, educând oamenii cu privire la rolul vital al elefantului în ecosisteme, îmbunătățind modul elefanții în captivitate sunt tratați și, dacă este necesar, reintroducerea elefanților captivi în rezervațiile faunei sălbatice pentru a permite o refacere naturală a populațiilor pe cale de dispariție. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele diferitelor organizații de conservare a elefanților din întreaga lume.

Cuvinte cheie