14 martie – Ziua internațională pentru protejarea apelor și împotriva marilor baraje

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este marcată, anual, la data de 14 martie.

Ziua internațională de acțiune de protejare a apelor și împotriva marilor baraje este o zi dedicată solidarității – când diverse comunități din întreaga lume se reunesc cu o singură voce pentru a spune că râurile contează. Că comunitățile care au acces la apă curată și curgătoare contează. Că toată lumea ar trebui să aibă un cuvânt de spus în deciziile care le afectează apa și viața. Că este timpul nostru să apărăm aceste drepturi, acum mai mult ca niciodată.

Sărbătorim cea de-a 26-a aniversare a acestei zile pentru râuri, subliniind, de asemenea, importanța de a fi un protector și o voce pentru râuri.

Civilizațiile au crescut în jurul râurilor și sunt esențiale pentru viața noastră și supraviețuirea vieții pe pământ. Deși ecosistemele de apă dulce sunt atât de importante, ele sunt cele mai amenințate din lume; speciile de apă dulce au înregistrat o scădere de 83% din 1970-de două ori mai mare decât rata înregistrată în cadrul terestre sau marine. Ei au nevoie de ajutorul nostru – au nevoie de vocile noastre. Vorbiți, apărați, protejați, restaurați și fiți un păzitor al râului.

De ani întregi, eco-războinicii au cerut ca râurile să fie declarate „bun național” și să li se acorde drepturi legale. Multe râuri din întreaga lume, în special în țările slab dezvoltate, au devenit canale pentru apele uzate sau au fost sufocate cu poluanți industriali toxici. Adesea, există descărcări în zonele inundabile, care au devenit, de asemenea, locuri de deversare.

Prin urmare, este timpul să ne unim pentru Drepturile râurilor.

Hartă cu schimbările climatice, barajele și „punctele fierbinți” ale râurilor

În jurul lumii, încălzirea globală topește ghețari care alimentează majoritatea râurilor, contribuind la pene de curent hidroelectrice induse de secete, amenințând proviziile de apă și resursele râurilor ale miliardelor de oameni. Mai jos sunt câteva cazuri unde schimbările climatice și barajele amenință apele lumii și oamenii care depind de ele.

 

Cuvinte cheie