5 lectii de viata pe care copilul tau le invata cu ajutorul unei triciclete

5 lectii de viata pe care copilul tau le invata cu ajutorul unei triciclete

Tricicleta este simbolul intrarii intr-o noua etapa de viata. Undeva in jurul varstei de 3 ani copiii sunt deja suficient de mari si independenti pentru a o folosi. Asadar, odata cu experienta de a o conduce, micutii isi insusesc multe lectii importante despre forta si abilitatile lor fizice de coordonare si control, dar si despre mediul inconjurator cu ale sale fenomene si legi nescrise.

Iata cateva dintre principalele beneficii pe care o tricicleta le aduce in procesul de crestere si maturizare a copilului tau!

  1. Imbunatatirea echilibrului si a abilitatilor de coordonare

Copiii pot deveni constienti de corpul lor, de forta si de abilitatile lor de a-si gestiona miscarile, doar prin experiente practice. De aceea, bebelusii nu fac mare caz cand se impiedica si cad, sparg sau strica ceva, ci din contra, persevereaza si isi continua activitatea. In cazul de fata, o tricicleta il antreneaza pe micut sa isi foloseasca atat capacitatile fizice, cat si pe cele cognitive, pentru a controla un obiect ce functioneaza dupa niste principii. Piticul va intelege ca vehiculul se pune in miscare doar daca exercita o forta asupra pedalelor, ca directia o coordoneaza cu ajutorul ghidonului si ca postura corpului sau trebuie sa fie intr-un anumit fel pentru a-si mentine echilibrul. Asadar, cel mic va invata pretioasa abilitate de a-si controla simultan miscarile picioarelor, ale mainilor si pozitia corporala.

2. Dezvoltarea increderii

Pe masura ce copilul tau desluseste modul de functionare al tricicletei, devine din ce in ce mai increzator in propriile sale forte. Conducerea acestui vehicul il provoaca pe prichindel sa ia decizii, sa urmeze o traiectorie aleasa, facand manevrele potrivite si evitand eventualele obstacole.

3. O importanta lectie de independenta

Tricicleta cultiva virtutea independentei in copii, invatandu-i ca se pot deplasa pe cont propriu, usor si repede, dintr-un loc in altul, fara a avea nevoie de asistenta ta.  Asadar, il vei vedea cum, plin de incredere si curiozitate, va explora toata suprafata terenului de joaca, doar din cand in cand simtind nevoia sa verifice din priviri daca esti acolo, il vezi si il sustii de la distanta.

Daca pustiul tau este mai mare sau daca vrei sa ai si tu un astfel de mijloc de deplasare, dar adaptat vârstei, poti alege chiar si o tricicleta electrica de la DBsolar.ro. Aceasta este ceva mai mare si se potriveste copiilor de peste 10-12 ani, insa chiar si asa nu e recomandat sa fie folosita in spatii aglomerate. Pentru tine insa, este solutia ideala de a scapa de trafic in zilele in care temperaturile iti permit.

4. Insusirea abilitatilor tehnice

Acesta este un vehicul care functioneaza pe baza unor principii mecanice de baza. Facand cunostinta cu el, micutul se va initia in fenomenele si fortele fizice, precum gravitatia, miscarea sau inertia, si va intelege ca intregul mecanism e format din mai multe piese componente.

5. Preluarea initiativei si asumarea responsabilitatii

Acest mijloc de transport ii ofera copilului nu doar libertatea de a se misca in voie, ci si oportunitatea de a-si asuma raspunderea pentru propriile initiative si actiuni, fie ca e vorba de a pedala cu viteza, asumandu-si riscul de a pierde controlul tricicletei, fie de a se indeparta de zona familiara, riscand sa se rataceasca. E dificil de multe ori sa-i acorzi celui mic libertatea de a-si invata lectiile pe propria piele, insa este absolut esential pentru dezvoltarea sa.

In concluzie, tricicleta nu este doar o jucarie si un prilej de distractie pentru copilul tau, ci si un ritual de trecere spre urmatorul stadiu de dezvoltare.

Sursa imagine: Shutterstock.com