7 decembrie – Ziua Internațională a Aviației Civile

ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile) sărbătorește, anul acesta, 78 de ani de la înființare.

In fiecare an, in data de 7 decembrie, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Aviatiei Civile. Aceasta zi a fost stabilita ca data aniversara in anul 1992, de catre Adunarea Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OACI), organizatie care urmareste sa constientizeze importanta aviatiei in dezvoltarea economico-sociala a statelor si sa promoveze siguranta si eficienta transporturilor aeriene in intreaga lume.

România a aderat la Convenția privind Aviația Civilă Internațională în 1965, iar 26 de ani mai târziu s-a alăturat statelor membre ale Conferinței Europene de Aviație Civilă.

Scopul Zilei Aviației Civile Internaționale este acela de a consolida conștientizarea la nivel mondial în ceea ce privește importanța aviației civile internaționale pentru dezvoltarea economică a statelor. De asemenea, într-o astfel de zi trebuie pus accentul și pe rolul unic al OACI în a ajuta statele să coopereze și să realizeze un tranzit rapid cu adevărat global.

Numai astfel se poate crea o rețea care să fie pusă în slujba întregii omeniri.

În contextul Agendei 2030, adoptată de ONU și de națiunile mondiale, s-a intrat într-o nouă eră de dezvoltare durabilă globală și, prin urmare, zborul internațional devine un facilitator fundamental al prosperității globale.
În această zi, îi salutam pe toti cei care contribuie la bunul mers al transportului aerian civil, dezvoltarea acestui sector contribuind la dinamizarea societăților noastre prin eliminarea barierelor ce țin de distanță.

Opțiunea ICAO de a se concentra asupra viitorului este o formă de recunoaștere a capacității de dezvoltare rapidă a celor mai noi aparate de zbor, concepute, proiectate și produse pentru a asigura servicii de înaltă performanță tehnologică pentru societatea civilă.