7 Lucruri incredibile pe care le poți detecta cu ajutorul mirosului, deși nu știi de asta!

Mirosul este un organ de simț mult mai puternic și mai important decât oamenii își pot imagina. Există o mulțime de lucruri subtile, subconștiente, pe care pur și simplu noi nu le-am putea simți fără ajutorul nasului.

1.După miros, poate fi determinată vârsta aproximativă a unei persoane. 

Este posibil să fii familiarizat cu ideea că oamenii în vârstă nu au un miros prea plăcut.

În urma unui studiu, în care oamenilor li s-au pus în zona axilei niște absorbante, apoi în mod sadic le-au oferit altor oameni pentru o „studiere olfactivă”, experții au concluzionat că suntem capabili cu ușurință să distingem persoanele mai în vârstă de 75 de ani după miros.

Interesant este faptul că acest miros nu este neapărat unul urât. Oamenii de știință consideră că percepțiile negative despre „mirosul de bătrân” sunt mai mult legate de frica noastră de bătrânețe.

2.Omul se poate trezi din somn din cauza mirosului. 

De când cafeaua a devenit una dintre cele mai populare substanțe psihoactive din lume, majoritatea dintre noi o consumă regulat. Cu toate acestea, potrivit unui studiu, pentru a obține toate efectele declarate, nu este necesar neapărat să o bem.

Studiind efectele aromei sale asupra șobolanilor, oamenii de știință au descoperit că mirosul de cafea determină creierul să producă proteină, care protejează ceulele nervoase de stres. Aceasta este exact ceea ce face cafeaua pentru noi atunci când o servim.

3.Oamenii pot simți mirosul fricii.

Capacitatea de a mirosi frica este ceea ce se dezvoltă la oameni în scopuri defensive. Nu numai că am învățat să determinăm mirosul fricii altor oameni, dar, de asemenea, începem și noi să ne temem, după ce simțim acest miros.

Conceptul evolutiv din spatele acestei capacități este acela că oamenii, asemenea tuturor animalelor sociabile, sunt mai puternici când acționează în grup. Dacă un om devine atât de blocat din cauza panicii încât nu își mai poate comunica emoțiile, mirosul terorii sale se va extinde și, automat, va transmite teama către ceilalți din grupul său.

4.Bărbații pot simți mirosul ovulației.

Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că bărbații heterosexuali pot simți mirosul ovulației la femei. Participanții au fost nevoiți să miroase tricourile fie ale femeilor care erau în perioada de ovulație, fie ale femeilor care erau la vârsta fertilă. Astfel, bărbații le-au selectat ca fiind „mai senzuale și mai atractive”, decât tricourile purtate de femeile care nu erau gata să rămână însărcinate.

5.Oamenii pot simți direcția mirosului.

Avem abilități de căutător și nici măcar nu știm de ele. Se dovedește că fiecare om se naște cu o capacitate de „localizare” cu ajutorul organului de simț. Aceasta este o posibilitate de a indica direcția inițială a mirosului.

Sistemul funcționează exact în același mod ca și în cazul determinării direcției sunetului. Este o abilitate pe care o are absolut toată lumea, dar cei mai mulți dintre noi nu s-au îngrijorat niciodată să o dezvolte.

6.Oamenii pot înțelege prin miros cum să treacă mai bine un examen sau o testare. 

Probabil știi că mirosurile pot reînvia în memorie amintirile vechi, cu toate acestea, este posibil să nu știi că fără miros, probabil nu ai putea să-ți amintești nimic.

Se dovedește că simțul mirosului este mai strâns legat de memorie decât ne putem imagina: acesta stimulează capacitatea de a ne aminti anumite lucruri, precum și capacitatea de a face aceste lucruri.

7.Oamenii își pot da seama după miros cât de sănătoși vor fi urmașii lor. 

Oamenii își fac în permanență alegerea partenerului ținând cont de histocompatibilitate. Principalul complex histocompatibil este combinația moleculelor din organism care combat bacteriile și virusurile. Alegerea partenerului al cărui complex este diferit de al nostru îmbunătățește complexul histocompatibil al viitorilor noștri copii. Drept rezultat, ei vor avea un sistem imunitar mai puternic și vor fi mai rezistenți la diferite boli.

Astfel, noi alegem un partener cu un complex opus față de al nostru, iar simțul mirosului este în mare parte singura modalitate care ne ajută să ne dăm seama de această compatibilitate.

Cel mai bun sfat pentru tinerii care doresc să-și găsească un partener potrivit pentru o relație serioasă: ai încredere în nasul tău!  (sursa:eushtiu.ro)

Cuvinte cheie