Atunci cand 8+1=10 (de Radu Naum)

 

… acum mult timp, pare că în altă viaţă. În orice caz în altă viaţă a sportului românesc.

O vară caldă, cum începeau să fie toate. Cu atât mai caldă cu cât se întâmpla la Atena. Într-un microbuz mai multe fete înghesuite dialogau mucalit, într-un limbaj aparte, informează Revista Sport Magazin. Îşi făceau planuri. Tocmai scăpaseră de orice obligaţie şi se pregăteau, ca nişte vaporeni sosiţi dintr-o cursă la celălalt capăt al Pământului, să coboare pe uscat şi să-şi înceapă altă existenţă, cu altă rutină, alte treziri şi alţi ochi alături. Vorbeau despre bărbaţii lor cu expresii crude dar care, ciudat, nu sunau mocirlos. Dincolo de coaja frustă a cuvintelor aflai nerăbdarea de a redeveni femei, soţii, mame. Lungul bulevard de la Vouliagmeni către Satul olimpic era pigmentat cu cimilituri fără perdea, dar mai ales se simţea un curent tare de adevăr în stare pură. Greu de descris. Greu de înţeles cum acele 9 fete reuşiseră să bată lumea lumea întreagă, dar simplu de recepţionat atmosfera care le înconjura. O recunoşteam pentru că mi-o imaginasem pe când eram mic citind până la descompunerea paginilor Legendele Olimpului. Cursa se terminase, studioul TVR pusese capăt lungului drum, primele molecule de vacanţe se uneau pentru a crea curând o insulă a odihnei războinicelor. Apus. Dar cortina nu cade niciodată. 8+1 nu este o barcă, este galion plin de aur al unui imperiu rătăcit. Dar asta aveam să aflu mai târziu. (…)

Din 2017 lucrurile nu au stat prea bine. Dar nimic nu e definitiv. E ca o febră care se transmite, e ca o disperare de a nu renunţa, nu te lasă umbrele, e ca în Klondike, ca în goana după aur. Câtă apă, câtă apă pentru un grăunte!

* Ioana Vrînceanu, Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Madalina Bereş, Denisa Tâlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea, Daniela Druncea