Puteţi cultiva mai mult discernământ?

DISCERNĂMÂNTUL este „puterea sau facultatea minţii de a deosebi un lucru de altul“. Potrivit definiţiei din Webster’s Universal Dictionary, el poate fi, de asemenea, „acuitate a judecăţii“ sau „puterea de a percepe diferenţele dintre lucruri sau idei“. Evident, discernământul este o calitate de dorit. Valoarea lui reiese din cuvintele lui Solomon: „Căci înţelepciunea va veni în inima ta şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău; . . . priceperea [discernământul] te va păzi, ca să te scape de calea cea rea“. — Proverbele 2:10–12.

Da, discernământul ne va ajuta să ne împotrivim ‘căii rele’ care abundă astăzi. Şi el aduce multe alte foloase. De exemplu, părinţii îi aud adesea pe copiii lor zicând: ‘Voi, pur şi simplu, nu înţelegeţi!’ Cu puţină străduinţă, părinţii cu discernământ ştiu cum să-i facă pe copiii lor să vorbească despre sentimentele şi problemele care-i frământă Un soţ cu discernământ o va asculta pe soţia sa şi, în loc să se grăbească să tragă concluzii, va ajunge să-i înţeleagă modul de gândire şi sentimentele. Soţia va proceda la fel cu soţul ei. Astfel, „prin înţelepciune se înalţă o casă şi prin pricepere [discernământ] se întăreşte“.

Discernământul ajută persoana să facă faţă cu succes situaţiilor. Se afirmă: „Cel ce are cunoştinţă îşi controlează cuvintele şi cine are duhul potolit este un om de înţeles [cu discernământ]“. O persoană cu discernământ nu se precipită, avântându-se într-o situaţie fără să se gândească. Înainte de a se angaja să facă ceva, ea cântăreşte cu atenţie eventualele consecinţe. De asemenea, ea se bucură de mai multă pace cu alţii, deoarece faptul de a-şi „ţine buzele“ o determină să-şi aleagă cu grijă cuvintele. Dar cel mai important, o persoană cu discernământ îşi recunoaşte în mod umil limitele şi priveşte mai degrabă spre Dumnezeu decât spre oameni pentru îndrumare. Acest lucru îi place lui Iehova şi constituie un alt motiv de a cultiva discernământ.

Dobândirea discernământului spiritual

Discernământul nu vine în mod automat odată cu vârsta. El trebuie cultivat. Înţeleptul rege Solomon, care a dobândit faimă internaţională datorită discernământului său, a spus: „Ferice de omul care găseşte înţelepciune şi de omul care capătă pricepere [discernământ]. Căci câştigul pe care-l aduce ea este mai bun decât al argintului şi venitul ei este mai de preţ decât aurul“

Fără îndoială, discernământul nu se obţine uşor sau de la sine. Dar prin răbdare, rugăciune, efort asiduu, asociere înţeleaptă si meditatie, îl puteţi cultiva. (bibliotecaonline)

Cuvinte cheie