9 Mecanisme de apărare ale organismului: De ce apare sughițul, căscatul sau pierderea memoriei!

9 Mecanisme de apărare ale organismului: De ce apare sughițul, căscatul sau pierderea memoriei!

Organismul uman este un dispozitiv ultra-precis, care funcționează continuu și fără oprire. Acesta îndeplinește mai multe funcții, una dintre care este și cea de protecție.

Corpul nostru dispune de diverse mecanisme care ne protejează de influențele externe negative care ar putea să ne dăuneze. Iată nouă acte fiziologice, care îndeplinesc funcțiile de protecție ale corpului uman!

1.Căscatul

Uneori creierul nostru are nevoie să se răcorească. În unele moduri, corpul uman este ca un computer care nu poate funcționa când este supraîncălzit. În plus, căscăm pentru a ameliora oboseala sau stresul psihologic.

2.Strănutul

În căile noastre nazale se adună multe bacterii, praf sau alergeni. Organismul simte nevoia să se curețe de toate aceste substanțe iritante. Strănutul poate deveni și un fel de termometru. De exemplu, omul strănută în timpul unei schimbări accentuate a temperaturii mediului.

3.Întinderea membrelor

Dacă ne aflăm în aceeași poziție o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi în timpul somnului, în organism se acumulează acidul lactic. Atunci când ne întindem îl accelerăm. Acest act ajută mușchii să se implice în muncă și pregătesc corpul pentru activitatea fizică. Întinderea face sângele să circule mai rapid prin vase, îmbunătățind astfel fluxul de sânge.

4.Sughițul

Cauzele sughițului pot fi hipotermia sau aportul rapid de alimente. Acestea irită așa-numitul nerv vag, care duce de la creier la cavitatea abdominală. Când apare această iritație, nervul vag trimite un impuls atât creierului, cât și măduvei spinării. Sistemul nervos central începe să contracte spontan diafragma și mușchii intercostali.

Căile respiratorii se închid iar corzile vocale se suprapun. Aerul nu poate intra în plămâni. El se „lovește” de corzile vocale. Astfel, se produce sunetul caracteristic pentru sughiț.

5.Crampele mioclonice

Crampa mioclonică se întâmplă în momentul în care ești în pat, pregătit de culcare și, pe măsură ce începi să adormi, corpul este brusc „scuturat” de ceea ce se aseamănă cu un șoc electric. Bineînțeles, după o astfel de creștere a activității, te trezești imediat.

Atunci când adormi, respirația devine nu atât de frecventă. Pulsul scade, mușchii se relaxează. Creierul percepe acest lucru ca pe o stare asemănătoare cu moartea, așa că încearcă să te salveze și să reanimeze corpul.

6.Pielea încrețită de la umiditate

Creierul percepe apa ca pe un loc unde poate fi destul de alunecos și există riscul de a cădea și de a te lovi. Prin urmare, pielea de pe mâini începe să se schimbe, astfel încât să-ți fie mai ușor să te prinzi de anumite suprafețe netede.

7.Pierderea memoriei

Acest proces se întâmplă deoarece creierul este saturat de informații sau amintiri negative. Acestea au un efect distructiv asupra psihicului. Prin urmare, creierul șterge aceste informații „virale”, îndepărtează amintirile cumplite și repornește organismul.

8.Pielea de găină

Când e frig sau când trecem printr-o emoție puternică, firele de păr de pe corp se ridică și formează mici umflături pe suprafața pielii. Această piele de „găină” apare pentru a reduce eliberarea căldurii prin porii pielii. Astfel, corpului îi este mai ușor să se încălzească în condițiile de vreme rece.

9.Lacrimile

Mai întâi de toate, lacrimile protejează membrana mucoasă a ochiului nostru, atunci când obiectele străine sau praful vin în contact cu aceasta. Și, în al doilea rând, ele servesc ca mijloc de protecție emoțională. Lacrimile sunt un iritant care distrage omul de la durerea fizică sau psihică.  (sursa:eushtiu.ro)

Cuvinte cheie