În ultimul deceniu, tendința în managementul conducerii a trecut de la I.Q. la E.Q. sau inteligență emoțională. În acest deceniu va fi vorba despre S.Q. sau inteligență spirituală.
În ultimul deceniu, companiile orientate spre inovare și-au dat seama că inovația nu provine doar din faptul că au oameni cu un coeficient ridicat de inteligență. Oameni în roluri de conducere. Mai degrabă inovarea vine din partea liderilor care au „abilități blande”. Au înflorit de la școlile M.B.A., la traininguri corporative, programe de dezvoltare axate pe îmbunătățirea abilităților socio-emoționale ale liderilor și evaluări în jurul inteligenței emoționale, E.Q.
Și astfel am trecut într-o eră de lideri care își înțeleg mai bine emoțiile, se raportează mai bine la membrii echipei lor și înțeleg mai bine aspirațiile și nevoile clienților lor. Sunt mai atenți în interacțiunile umane de zi cu zi și sunt mai puțin reactivi emoțional la situații provocatoare.
Următoarea frontieră a dezvoltării leadershipului este inteligența spirituală, sau S.Q.
Când observăm că practicile de mindfulness devin predominante la locul de muncă, începem să vedem în învățământ multe învățături din tradițiile spirituale. Timp de mulți ani, am auzit analogii sportive și analogii militare în afaceri, de ex. blocarea și atacarea, mingea este în curtea lor, campanii, cicatrici de luptă etc. Acum, intra în lexicon cuvinte precum reziliență, zen, deconectare, ridicându-se deasupra, lăsând să plece și, desigur, atent!
Multe dintre trăsăturile pe care le admirăm la oamenii spirituali avansați, vrem să le imităm în afaceri. Să ai mai multă prezență și conștientizare, să ai un simț clar al misiunii personale, să ai calm in furtună, să te concentrezi fără a pierde din vedere imaginea de ansamblu, sunt recunoscute ca semne ale unui bun lider – și aceste trăsături sunt cultivate special prin practici spirituale.
Liderii pot construi sau îmbunătăți S.Q. prin multiple practici care îmbunătățesc conștientizarea și conectarea de sine.
Începe cu o schimbare a mentalității, realizând că nu suntem doar un pachet de mușchi, oase, gânduri și emoții. Este evident că avem un corp și, oarecum, evident că avem o minte, deși nu știm destul de mult unde se află. Această minte generează și gânduri și emoții, iar emoțiile sunt cele vizate in practicile de E.Q.
Următorul strat al existenței noastre este partea mai adâncă a ființei noastre, la care tradițiile spirituale se referă prin „suflet” sau „spirit” sau „conștiință”.
Din punct de vedere al conducerii, l-am putea numi acest „potențial mai mare”, „creativitatea” noastră, sursa noastră de „inspirație” sau rezervorul nostru de „inovație”. Oricum am dori să numim stratul dintre noi care este dincolo de corp. și minte, nu are relevanță. Ceea ce este relevant, cu toate acestea, este conectarea la acel strat al ființei noastre în mod regulat.
În funcție de ceea ce este confortabil, aceasta practica poate fi la fel de simplă ca si cum te-ai dedica unor activități creative precum arta sau dansul sau prin a fi în natură sau a participa la activități inspirate în mod regulat. În esență, orice practică regulată sănătoasă, inclusiv practica religioasă, care ajută să transcendem emoțiile și mintea, poate ajuta la îmbunătățirea inteligenței spirituale.
Alte practici de îmbunătățire a S.Q. pot include jurnalele obișnuite pentru a despacheta experiențele traumatice și a lua o analiză „pseudo-terță parte” a unei situații. Acest lucru poate dezvălui adesea idei profunde despre sine. Chiar dacă s-ar putea să fi întâmpinat o provocare dificilă, în timp ce scrii despre asta, ai o perspectivă „martor”, e observator, care te poate ajuta să ieși din constrângerile minte-corp-emoție.
O abordare mai oficializată ar putea fi aceea a diverselor practici de mindfulness care sunt în vogă. Multe dintre aceste tehnici provin din practici spirituale, cum ar fi meditația, ale căror tehnici sunt direcționate direct spre accesarea acelui al treilea strat al ființei noastre. Prin urmare, meditația este dovedită a îmbunătăți creativitatea, concentrarea, rezistența și sănătatea, deoarece în mod esențial aducem trei straturi ale ființei noastre în existența noastră, adică corpul, mintea și spiritul.
O practică yoga este, de asemenea, un instrument puternic pentru a îmbunătăți conexiunea spirituală a omului. Scopul său inițial a fost să unim cele trei straturi ale existenței noastre (yoga în sine înseamnă „unire”, cu referire la unirea corpului, minții și spiritului). Sistemul de yoga include numeroase practici, de la meditație, tehnici de respirație, tehnici de scandare, posturi fizice, studiul cărților spirituale, servirea celorlalți, închinare, auto-reflecție, practicarea compasiunii și exprimarea recunoștinței, toate menite să ne mute la S.Q. Multe dintre aceste tehnici au fost divizate în practici individuale în lumea occidentală, de ex. concentrându-se doar pe posturile de yoga fizică la sală sau doar concentrându-se asupra respirației într-o clasă de respiratie, fără practica mai largă și integrată de care sunt atașate. Când yoga este făcută într-un mod sistematizat și integrat cu multitudinea sa de practici dincolo de covoraș, aceasta are un efect multiplicativ asupra îmbunătățirii inteligenței spirituale.
Pe măsură ce începem acest nou deceniu, evaluați-vă propriile perspective și practici spirituale. Se spune adesea că „toți suntem ființe spirituale, având o experiență umană” De multe ori suntem atât de prinși în acea experiență umană si uităm natura noastră mai mare. Pe măsură ce ne conectăm la cel de-al treilea strat al existenței noastre, prin orice practici rezonează cu noi, vom găsi viața noastră de afaceri și de conducere orientată spre mai multă împlinire, inspirație și mai mult succes în mod natural.