Deseori living-ul reprezintă cel mai aglomerat spațiu dintr-o casă. Este locul în care familia își petrece cea mai mare parte a timpului, uitându-se la televizor, purtând conversații, socializând. De asemenea, este și locul în care se adună invitații la diferite evenimente și petreceri.
Din aceste motive, este foarte important ca livingul să fie un spațiu primitor, cald, în care atât tu, cât și invitații tăi să se simtă întotdeauna bine. În acest caz, ce face o cameră de zi să fie frumoasă, primitoare și în pas cu tendințele în materie de design interior și estetică?
Descoperă 3 sfaturi utile de care să ții cont atunci când îți amenajezi livingul!
1. Planifică aspectul final
Înainte de a cumpăra acea canapea pe care ai de gând să o amplasezi de-a lungul peretelui, măsoară dimensiunile camerei și fă o schiță generală a planului de amenajare. Ia în calcul punctele de acces în cameră, iluminarea naturală și orientarea generală. De asemenea, ține cont de propriile nevoi și de bugetul disponibil. Abia apoi poți trece la amenajarea propriu-zisă.
Deși nu există o „opțiune generală” care să se potrivească fiecărei locuințe, unele compoziții și tendințe sunt destul de oficiente. De exemplu, niciodată nu trebuie să aglomerezi lucrurile în jurul ușilor sau geamurilor. O altă regulă este să împarți livingul pe mai multe zone: zona de șemineu, o bibliotecă micuță, un bar sau chiar o zonă verde, cu multe plante naturale.
2. Obiectele de mobilier
În ceea ce privește mobila living, este foarte important să acorzi atenție formei, mărimii și culorii. Mobila de calitate, care este în acord cu design-ul general al camerei, poate face diferențe semnificative în ceea ce privește estetica încăperii. De asemenea, încearcă să alegi obiecte de mobilier realizate din materiale confortabile, practice și de lungă durată.
Mesele, scaunele și taburetele sunt excelente pentru a imprima livingului un design flexibil, deoarece poți oricând schimba design-ul camerei. Această reîmprospătare este necesară pentru a mai actualiza, din când în când, decorul. Poți crea astfel impresia de varietate, asortând întotdeauna noi accesorii cu obiectele de mobilier prezente în camera de zi.
3. Culoarea predominantă
În cele din urmă, aproape totul se rezumă la culoare. Dincolo de a alege un stil specific (clasic, tradițional, modern, vintage, minimalist), culoarea trebuie întotdeauna raportată la obiectele de mobilier și accesoriile care predomină în cameră. De fapt, culoarea se alege doar după ce te-ai decis asupra obiectelor de mobilier care vor fi prezente în încăpere.
Dacă te hotărăști asupra unei palete cromatice simple, încearcă întotdeauna să vezi ce culori sunt complementare, pentru a crea unitate cromatică. În general, nu se recomandă să alegi aceeași culoare cu cea a mobilierului, ci una care să se asorteze. Nuanțele calde, deschise sunt cea mai bună alegere, deoarece consolidează sentimentul de căldură și intimitate.
Amenajarea livingului nu ar trebui să fie un proces greoi, cel puțin atât timp cât te raportezi la ceea ce îți place și îți aduce liniște. Cel mai important este să imprimi camerei respective o parte din personalitatea ta și a familiei tale, fără a urmări întotdeauna tendințele în domeniu.