27 decembrie – Sfântul Ștefan, martirul care îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme

Sfântul Ştefan este primul martir al Bisericii creștine si este sărbătorit pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Potrivit credinței creștine, acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de mult timp.

Tradiții de Sfântul Ștefan

Potrivit unei vechi tradiţii, de ziua Sfântului Ştefan este bine să se aducă în casă icoana acestuia, sfântul ajutându-i pe cei care au probleme de sănătate, precum şi pe cei care se judecă de mult timp cu alte persoane.

Tradiția spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, pe 27 decembrie, este bine să se ofere o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. În biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se oferă pachete cu mâncare persoanelor care poartă numele Sfântului Ştefan.

Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, de formă rotundă şi făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, care sunt unse cu miere. După ce se sfinţesc la biserică, ele se dăruiesc copiilor săraci.

Originile Sfântului Ștefan

Numele Ștefan este de origine grecească. Stephanos înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”. La români, numele de botez sunt Ştefan şi Ştefania sau Ştefana şi derivate ale acestora, Fane, Fănel, Fănica, Făniță şi Fană.

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, fiind martor la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, fiind primul martir creştin pedepsit pentru credinţa lui.

Sfântul Ştefan era de neam ales, misiunea lui fiind aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datorită râvnei şi credinţei sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a face minuni. Având harul divin de a face minuni, Sfântul Ştefan a atras mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată în faţa Sinedriului, un tribunal al vechilor evrei. El a fost acuzat de blasfemie, care se pedepsea cu moartea, dar şi că strică Legea lui Moise.

„Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”

În faţa tribunalului, Ştefan a spus că legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi. El nu a reuşit să-i convingă pe judecători, fiind alungat din cetate şi lovit cu pietre. Înainte de a muri, Ştefan a cerut iertare pentru ucigaşii lui.

„Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”, a spus Sfântul Ștefan.

El a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat, trupul lui fiind pus în mormântul unui creştin. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care în limbă ebraică înseamnă „cunună”, pentru că el a luat, primul dintre creştini, cununa muceniciei.

Rugaciune catre Sf. Stefan (primul martir)

(Pentru novena la Sf. Stefan se recita timp de noua zile consecutiv rugaciunea de mai jos)
Sfinte Stefan, tu esti primul care ai pecetluit cu sangele tau marturia pe care ai dat-o despre Isus Cristos; esti primul nascut pentru cer din numarul imens al celor care il urmeaza pe Mielul jertfit, Isus Cristos.
Tu ai primit demnitatea de a-i sluji pe primii crestini in calitate de diacon si ai implinit cu stralucire misiunea incredintata de apostoli, incat nimeni nu putea rezista duhului care vorbea prin tine. Chiar si in martiriu te-ai asemanat cu Regele martirilor – Isus Cristos – rugandu-te pentru prigonitorii tai. Ca dovada ca rugaciunea ta a fost ascultata, Saul, care pazea hainele celor care te omorau cu pietre, s-a convertit si a devenit apostolul popoarelor pagane.
Cat de slab sunt eu in credinta! Ma cuprinde rusinea si teama, cand oamenii din jurul meu constata ca sunt crestin, sau vad ca ma straduiesc sa duc o viata conforma cu invatatura Sfintei Evanghelii si a Bisericii.
O, sfinte Stefane intareste-ma, in credinta: s-o pastrez cu demnitate, s-o apar cu tarie si s-o fac cunoscuta si altora prin exemplul vietii mele, chiar cu pretul oricaror sacrificii. Sangele tau sa fie ca un germen din care sa creasca, pentru mine si pentru toti crestinii, increderea in cuvintele Mantuitorului nostru Isus Cristos: „Ce-i foloseste omului de-ar castiga lumea intreaga, dar apoi si-ar pierde sufletul?“; sau: „Nu va temeti de cei care ucid trupul, ci de acela care poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena”.
Daca nu sunt chemat la demnitatea de a fi martir, ajuta-ma sa-l urmez pe Mantuitorul rastignit pe calea vietii simple, ca sa ma bucur la sfarsit in ceata alesilor sai. Amin.
Sfinte Stefan, roaga-te pentru noi!
Tatal Nostru… , Bucura-te Maria…, Slava Tatalui…

Cuvinte cheie