Multi stim cum sa ne mentinem corpul in forma, dar stim sa avem grija si de minte?
Asa cum avem un nivel pentru fitness-ul fizic, la fel avem un nivel si pentru fitness-ul spiritual , iar acesta din urma influenteaza gradul de fericire, energie si echilibru zilnic. Ca sa iti dai seama unde te pozitionezi pe scara fitness-ului spiritual, maestrul spiritual Jeffrey Allen a identificat 6 zone ale „fitness-ului spiritual” care cuprind si reprezinta o viata implinita.
Asa cum ne antrenam zi de zi pentru a ne mentine corpul fizic in forma, si o stare de bine la nivel spiritual se mentine tot prin antrenament. Toate exercitiile … atat fizice, cat si spirituale (respiratie profunda, echilibrarea chakrelor, mindfulness, etc.) te ajute sa faci un pic de ordine in viata ta si sa aduci in ea mai multa energie pozitiva.
Iata mai jos cei 6 muschi de care vorbeam:
1. MUSCHIUL SPIRITUAL – constientizarea spirituala ne poate oferi o noua perspectiva asupra vietii. In loc sa te concentrezi numai pe experienta personala, constientizarea ta se extinde pentru a include si alte planuri; lucruri pe care nu le putem intelege logic, dar pe care le intuim.
Daca muschiul spiritual este puternic, stii in ce directie te indrepti. Poti renunta la tendinta de a controla absolut totul pentru ca stii ca esti ghidat de o forta superioara tie. Te simti conectat, abundent si impacat.
Daca muschiul spiritual este slab, duci lupte inutile in viata ta. Te simti deconectat, singur si neimplinit. Simti ca viata iti este ghidata doar de presupuneri si ii lipseste o directie reala.
2. MUSCHIUL AUTO-CONSTIENTIZARII – auto-constientizarea este cruciala in viata noastra. Mai mult decat sa fii constient de bunastarea fizica, mentala sau emotionala, auto-constientizarea inseamna ca esti „treaz” cu adevarat; ca esti constient de propria existenta.
Exista 2 forme de auto-constientizare:
- Constientizarea locatiei – descoperirea independentei „sinelui” de corp, minte si ganduri.
- Constientizarea timpului – gasirea fericirii in momentul prezent, nu in trecut, si nici in viitor.
Daca muschiul auto-constientizarii este puternic, te simti in controlul vietii tale. Stii ca esti forta creatoare a tuturor lucrurilor care se intampla in viata ta, si ca ai puterea de a le schimba.
Daca muschiul auto-constientizarii este slab, simti ca viata pur si simplu ti se intampla, si ca nu ai control asupra ei. Te simti descurajat, fara speranta sau disperat. Simti ca nu ai control asupra caii spre care se indreapta viata ta.
Pentru a-ti intari acest muschi al auto-constientizarii este recomandat sa descoperi mai multe in momentul prezent – cel mai important moment din viata noastra!
Sa fii prezent inseamna sa fii complet cuprins de ceea ce faci atunci. Inseamna ca principala noastra preocupare nu este sa vedem ce se zareste incetosat in departare, ci ceea ce ne sta clar la indemana. Haide sa nu ne ingrijim de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale! Invata cum sa traiesti in prezent, cel mai important moment din viata ta!
3. MUSCHIUL MENTAL – mintea noastra este incredibil de puternica si poate modela modul in care privim lumea. Daca nu ne folosim mintea in mod activ, aceasta se poate indrepta impotriva noastra, fara ca noi macar sa realizam asta.
Daca muschiul mental este puternic, esti in controlul gandurilor tale, si astfel, al propriei tale realitati. Esti prezent si constientizezi lumea din jurul tau. Esti deschis la minte si poti filtra prejudecatile.
Daca muschiul mental este slab, o minte nedisciplinata poate cauza aroganta, incapatanare si ganduri care te distrag. Concentrarea ta se risipeste pe ganduri care nu sunt importante si care iti fac rau, si asta pentru ca nu ti-ai valorificat puterea mintii tale.
Iti poti controla mintea cu ajutorul respiratiei profunde.
4. MUSCHIUL IMPACTULUI – sa traim o viata care sa aiba un impact asupra lumii este important pentru fiecare dintre noi. Stiind ca avem un impact pozitiv asupra celor din jurul nostru ne aduce multumire sufleteasca, si cu cat facem asta mai des, cu atat ne simtim mai impliniti.
Daca muschiul impactului este puternic, stii ca ii influentezi in mod pozitiv pe cei din jurul tau, si imbratisezi toate oportunitatile care-ti ies in cale. Poti privi cu atentie lumea si vezi clar cum poti aduce o contributie la bunastarea ei.
Daca muschiul impactului este slab, te simti neimplinit si plictisit cu viata ta. Esti gelos pe realizarile altora, te simti coplesitade atata munca, te ascunzi din fata succesului si te faci nevazut.
Asa cum ne antrenam zi de zi pentru a ne mentine corpul fizic in forma, si o stare de bine la nivel spiritual se mentine tot prin antrenament. Exercitii simple de yoga te ajuta pe ambele paliere.
5. MUSCHIUL EMOTIONAL – starea noastra emotionala ne influenteaza toate relatiile cu cei din jurul nostru si cu noi insine. Ne putem simti emotiile si le putem exprima din plin.
Daca muschiul emotional este puternic, iti poti exprima cu usurinta emotiile si le poti trai intens. Te bucuri de prezenta lor, esti empatic, si iti construiesti usor relatii bazate pe incredere.
Daca muschiul emotional este slab, nu iti poti simti/exprima emotiile, ori, din contra, te lasi coplesit de acestea. Este posibil sa nu-ti intelegi propriile emotii, sau simti cum dramatismul este prezent in viata ta permanent.
Invata cum sa te iubesti pe tine insati pentru ca, in primul rand, trebuie sa avem grija de noi insine pentru a putea avea grija de cei din jurul nostru.
6. MUSCHIUL FIZIC – in principal, experimentam viata prin corpul fizic – asa ca este crucial sa avem o buna relatie cu acesta.
Daca muschiul fizic este puternic, te simti prezent, vigilent, si vazut. Esti coordonat, echilibrat, si nu iti pasa despre ceea ce cred altii despre tine. Esti prezent si incantat ca traiesti.
Daca muschiul fizic este slab, te simti lipsit de puteri si detasat de corpul tau fizic. Te simti mai putin coordonat – in corp, cu efecte asupra intregii tale vieti.
Ca sa te simti mai implinit cu viata ta, incearca sa te iubesti mai mult, mentinand o stare de recunostinta pentru tine insuti.
Poti incepe cu antrenamentul unui singur muchi in parte. De-a lungul „antrenamentelor” sunt perioade cand e nevoie de intarirea unui anumit muschi spiritual, in timp ce celelalte sunt bine echilibrate si puternice, pentru ca mai apoi sa se inverseze, exact asa cum este si in antrenamentul fizic, cand sunt zile cand ne antrenam abdomenul, zile cand ne antrenam bratele si picioarele, si asa mai departe. 🙂
Chiar si un pelerinaj spiritual, pe care il poti face fara ca macar sa pleci de acasa, este acum la indemana oricui, pentru antrenament zilnic.