Atenție la etichetele alimentelor. Cum să le citim cu ochii unui nutriționist

Atenție la etichetele alimentelor. Cum să le citim cu ochii unui nutriționist

Specialiștii în nutriție și medicii recomandă consumul de alimente cât mai naturale și sănătoase, iar pentru a identifica de pe rafturile magazinelor care sunt alimente potrivite unui stil de viață sănătos este extrem de important să știm să citim corect etichetele acestora.

Sa învațăm la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un produs alimentar.

 

Nutritionistii ne spun ca de multe ori privim vizita la supermarket ca pe o experiență tentantă sau chiar periculoasă pentru dietă. Dacă respectăm însă câteva reguli simple, nu avem niciun motiv sa ne batem capul cu asta. Pentru un stil de viață sănătos este important ca majoritatea alegerilor alimentare să provină din alimente integrale, neprelucrate: legume, fructe, leguminoase, fasole, pește sălbatic, carne provenită de la animale crescute la sol sau chiar organică dacă avem ocazia, ouă, produse lactate și cereale integrale.


Prima recomandare, pe care e bine sa o luati in considerare, este să vă duceti la cumpărături cu o listă bine stabilită de acasă. O organizare bună ne dă siguranța că nu vom achiziționa alimente din impuls și nu ne vom abate de la principiile noastre alimentare.

Atunci când cumpărăm alimente procesate și ambalate să citim întotdeauna eticheta mică de pe spatele produsului și să acordăm atenție la 5 aspecte:

1. Lista de ingrediente
Ingredientele sunt listate în funcție de cantitatea lor din rețetă, așa că uitați-vă întotdeauna cu atenție la primele 3-5 ingrediente. Apoi aruncați o privire la lungimea listei de ingrediente. Cu cât un aliment este mai prelucrat, cu atât este mai lungă lista de ingrediente. Dacă primele 3-5 ingrediente sunt unele problematice pentru dieta pe care o urmați, de exemplu zahăr și alternative, grăsimi, făină, gluten, sau sună ca o lecție de chimie, nu cumpărați produsul.

2. Porția de consum
Un alt aspect important prin care putem evalua calitatea nutrițională a unui produs este dimensiunea porției de servire trecută pe etichetă. Majoritatea produselor alimentare nesănătoase sunt listate cu o porție ridicol de mică, ceea ce ne dă de multe ori impresia că aceste alimente nu sunt atât de nesănătoase și bogate în
calorii și drept urmare ne fac să mâncăm cantități mari. De exemplu, porția de servire în cazul chipsurilor este de 25 de grame sau de 12 chipsuri, ori nimeni nu mănâncă doar 12 chipsuri vreodată.

3. Atenție la cantitatea de grăsimi
Conform nutriționistilor, atunci când mergem la cumpărături, ar trebui să căutăm produsele care conțin între 3 și 10 grame de grăsime pentru 100 grame de produs. În ceea ce privește grăsimile saturate, alimentele care ar trebui consumate ar trebui să conțină între 1 și 3,5 grame de grăsimi saturate pentru 100 grame de produs.

4. Atenție la cantitatea de zahăr
Un produs care conține mai mult de 22 de grame de zahar sau îndulcitori calorici pentru 100 grame produs are un conținut ridicat de zaharuri, iar dacă conține mai puțin de 5 grame de zahăr are un conținut scăzut de zahăr.

Alegeți produse care conțin mai puțin de 12 grame de zahăr dacă sunteți interesat slăbiți, menținând în același timp un deficit caloric ușor.

5. Atenție și la cantitatea de sare
Un produs care conține mai mult de 1,5 grame de sare are un conținut ridicat de sare, deci e bine să alegem alimente care au mai puțin de 1 gram de sare pentru 100 de grame de produs.

Cuvinte cheie