Beneficiile plantei supranumită „aurul roșu”. Planta care se vinde cu până la 10.000 euro/kilogram

Beneficiile plantei supranumită „aurul roșu”. Planta care se vinde cu până la 10.000 euro/kilogram

Aurul rosu. Vorbim de o plantă veche și scumpă, un condiment cu un parfum puternic și o culoare distinctivă. Conține compuși antioxidanți care contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice care apar din cauza stresului oxidativ.
Șofran - aurul rosu
Șofran – arhiva foto. Aurul rosu.

Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul (numit și aurul roșu în gastronomie) poate îmbunătăți starea de spirit, crește libidoul și poate combate stresul oxidativ. Șofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor și este foarte simplu să îl adăugi în dietă, scrie doc.ro

Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000 la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an.

Efect anticancer

Cunoscutul condiment care dă savoare mâncării are un puternic efect anticancer, arată un studiu realizat în 2011 la Universitatea „Emiratele Arabe Unite” din Emiratele Arabe Unite.

Studiul nostru indică faptul că şofranul oferă protecţie ficatului în cazul în care există factori de risc în privinţa cancerului precum infecţiile cu virusurile hepaticice B şi C, dar şi favorizând decesul celulelor canceroase şi blocând procesele inflamatoare”, explică profesorul Amr Amin, coordonatorul studiului.

Ceaiul de șofran

Jurnalistul britanic Stevie Parle a scris, pentru „The Telegraph”, despre modalităţile de preparare ale şofranului, altele decât în preparatele culinare, propunând două reţete de ceai din şofran. Unul dintre acestea, un pic mai complex, este denumit Kashmir, după numele ceaiului, iar a doua reţetă este o versiune mai simplă, realizabilă cu doar câteva fire de şofran puse într-o cană cu apă fiartă.

„Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă. Este ca o mică ceaşcă de soare”, a scris jurnalistul britanic. De asemenea, despre şofran se spune că are proprietăţi antidepresive, anti-cancer, prelungeşte viaţa şi chiar că are efecte anti-îmbătrânire.

Alte beneficii ale șofranului

Șofranul are un nivel ridicat de antioxidanți specifici: crocin, pirocrocin, crocetină. Acești antioxidanți luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi din organism. Antioxidanții din șofran pot juca un rol în protejarea organismului de afecțiunile care afectează sistemul nervos.

Există, de asemenea, dovezi care arată că șofranul poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și poate fi de ajutor în tratamentul depresiei. Studiile din „Journal of Behavioral and Brain Science” arată că extractul de șofran crește nivelul dopaminei în creier, fără a schimba nivelurile altor hormoni ai creierului, cum ar fi serotonina. Astfel, luarea a 30 de miligrame (mg) de șofran în fiecare zi ar putea provoca efecte similare ca medicamentele care tratează depresia ușoară până la moderată, cum ar fi imipramina și fluoxetina, arată doc.ro

Cuvinte cheie