Bijuteriile cu jad se curata usor prin aceste metode

 

Jadul este o piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu, de culoare alba-verzuie pana la verde inchis, cu luciu sticlos, utilizata la confectionarea unor obiecte de arta sau bijuterii. Se obtine din doua minerale: nefritul si jadeitul.

Cum sa cureti bijuteriile cu jad. Eliminarea murdariei usoare:

– amestec de apa calda si sapun bland. Pune apa calda intr-un castron. Adauga 2-3 picaturi de sapun lichid/de vase in castron. Amesteca pana cand sapunul se dizolva complet. Evita alcoolul si substantele chimice dure pentru curatarea jadului. Daca jadul este tratat, evita orice sustanta chimica sau lichidele fierbinti la curatare. Bijuteria se poate deterioara cu usurinta!

– inmoaie si freaca usor jadul. Scufunda bijuteria cu jad in amestecul din castron si lasa-l ma inmuiat pentru un minut. Scoate apoi bijuteria si freac-o usor cu o perie moale sau cu un prosop din microfibra. Fa miscari mici, circulare si evita sa apesi prea tare;

– foloseste o periuta de dinti cu peri moi pentru spatiile inguste. Inmoaie periuta in amestec si freaca usor zonele greu accesibile;

– clateste bijuteria siub jet de apa calduta. Dupa curatare, clateste bijuteria cu jed sub apa calda pentru a elimina orice reziduu. Apa ar trbeui sa aiba aceeasi temperatura preucm amestecul de curatare. Schimbarile radicale de temperatura pot deteriora o bijuterie cu jad;

Cum sa cureti bijuteriile cu jad. Eliminarea murdariei rezistente:

– amestec de apa, sapun si amoniac. Dilueaza o cantitate mica de amoniac in solutie cu apa si sapun, daca murdaria de pe bijuteria cu jad rezista. daca Combina opt parti de apa, o parte de sapun si o parte de amoniac, apoi amesteca bine solutia. Asigura-te ca amoniacul nu va dauna celorlalte pietre pretioase sau metale din compozitia bijuteriei. Nu curata cu acest amestec, daca jadul e tratat. Risti sa ii distrugi aspectul!

– spala incet jadul. Foloseste peria moale sau prosopul din microfibra pentru a freca usor piesa de jad. La fel, foloseste miscari circulare si scurte. Clateste cu apa calda .

– foloseste o scobitoare pentru a indeparta mizeria din locurile greu accesibile. Curata cu atentie pentru a nu deteriora bijuteria;

Cum sa usuci si sa lustruiesti bijuterile cu jad:

– indeparteaza excesul de apa si usuca incet cu prosopul. Dupa clatire, scutura/sufla apa de pe bijuterie sau suflati orice exces de apa. Sterge piesa cu un prosop uscat din microfibre(fara scame).

– lustruieste jadul. Odata ce bijuteria e complet uscata, o poti lustrui folosind o carpa speciala(se gasesc in magazinele de profil). Alternativ, tamponeaza putin ulei de canola pe o carpa din microfibre si apoi freaca piatra cu ea. Lasa uleiul sa actioneze 5-10 minute, dupa care sterge bijuteria cu o carpa uscata.

Cuvinte cheie