Cele 7 motive din cauza cărora stăm pe loc

„Sufletul tău este liber. Fă-ți curaj să-l urmezi.”

Ce frumos spus, nu-i așa ? Sufletul tău este liber ! Sufletul meu este liber !

Care crezi că e motivul pentru care nu-l urmezi? Știu că ai vise, la fel ca și mine și la fel ca și oricine. Și mai știu că fiind aici și citind acest articol, încă ai momente de nesiguranță sau frică. Te-ai gândit la acele momente ? Te-ai întrebat ce se ascunde în spatele acelor emoții ?

Au fost multe momente când n-am avut deloc curaj să imi urmez sufletul și asta pentru ca împrumutasem/preluasem multe convingeri limitative.

Știi ce am observat de multe ori ? Ca acel curaj de care avem nevoie pentru a ne urma sufletul este de multe ori inexistent și asta ne ține pe loc și așa apare frustrarea, depresia, boala…Am fost acolo și nu e deloc plăcut, e foarte multă suferință.

Am identificat Cele 7 motive din cauza cărora stăm pe loc, și din cauza acestora ne este greu să ne urmăm chemarea sufletul, ne este greu să mergem până la visele noastre:

1. Ne îndoim de noi, de capacitățile noastre – a crede în noi este o alegere și depinde de noi ce alegem. Am întâlnit aceasta lucru la foarte mulți oameni, dar și la mine de-a lungul anilor. Trec zile, săptămâni, ani și acea clipă în care crezi ca ești pregătit, că poți nu vine niciodata, iar la un moment dat e prea târziu, se termină viața. Fă acum ce poți face acum și nu mai amâna la nesfârșit, căci nu va veni niciodată clipa când ai să fii pregătit/ă.

2. Ne comparăm cu alții –  fiecare din noi este Unic și tocmai asta e atât de special la noi, Unicitatea noastră. E atât de greu de perceput și la nivel mai profund acest lucru, mai ales dacă am trecut prin diverse traume și abuzuri in copilărie. Fiecare din noi a fost creat cu un motiv, nu ne-am născut din întâmplare și nu este o greșeală. Suntem în primul rând ființe spirituale, și da, suntem dotate cu un intelect și un corp fizic și trăim pe acest pământ. Dar nu e din întâmplare. Este un motiv pentru care tu ești aici, ai un rol foarte important.

3. Punem râul înainte – presupunem ca ce e mai rău se poate întâmpla. Te întreb draga mea/dragul meu, care ar fi motivul pentru care s-ar întâmpla ceva rău? Pe bune acum, care ar fi motivul? Și de ce oare ne gândim că s-ar întâmpla un lucru rău. Da, știu că principalul rol al creierului nostru reptilian este acela de a ne asigura supraviețuirea, dar chiar e necesar sa ne gândim la ce e mai rău tot timpul și să rămânem pe loc. Iți pot spune din proprie experiență că regretele nu ajută la nimic, doar provoacă mai multă suferință.

4. Ținem cont prea mult de părerile altora – când oare vom înțelege că fiecare are viața lui ? Îți pot spune sincer că de foarte multe ori am ținut cont de părerea altora până să intru pe drumul dezvoltării personale. Credeam că alții au mai multe cunoștințe sau experiență ca mine, dar m-am înșelat și am pierdut de foarte multe ori în viața mea. Am făcut asta până când am auzit la un mentor de-al meu că ar trebui să ținem cont de părerea altora doar dacă acel cineva este o persoana care are multă experiență îl acel domeniu, dar nici atunci nu intru totul. Da, am fost atentă la părerile lor, dar am ascultat și vocea intuiției mele.

5. Ne împotrivim schimbării – dorința de schimbare este o chemare a sufletului și cred că cu cât e mai puternică dorința cu atât ar trebuie să o urmăm mai rapid, pentru că altfel se transformă în regret și devine o povară grea de purtat. Poate ai auzit și tu citatul « Singura constantă în Univers este schimbarea » – Marius Torok. Nu te mai împotrivi schimbării, bucură-te de momentul prezent, trăiește-l acum și nu aștepta să te bucuri când ajungi la o reușită.

6. Când apare greul dăm înapoi – în spatele fiecărei probleme, provocări se ascunde o mare oportunitate și tocmai acea problema sau provocare ne ajută să „creștem”. Pot spune că doar acele probleme, din care de multe ori n-am știut cum să ies, ce să fac, ele m-au ajutat să cresc. În fiecare zi mai apare câte o provocare, sunt multe lucruri noi pe care învăț să le fac, și nu tot timpul îmi ies, nici din prima și nici poate din a treia încercare, și e ok.

Daca nu continui in ciuda greutăților, oare voi fi împăcată să trăiesc cu mine ? Oare tu vei fi împăcat cu asta, să rămâi pe loc doar din cauza că e greu ? Greu în comparație cu ce? Te-aș ruga să te gândești la toate momentele când ți-a fost imposibil să faci ceva, dar totuși ai făcut-o ? Ce ai făcut atunci ? Ce lecție ai învățat din acele greutăți și ai putea să o aplici când apar și altele tot atât de dificile ?

7. Nu avem răbdare – dacă ne uitam în natură, fiecare grindă are nevoie de timp pentru a încolți, a crește și a se transforma în stejar, așa și ideile noastre au nevoie de timp pentru a încolți și a se transforma în realitate. Răbdarea…Tu cum stai la capitolul răbdare? Ia-ți puțin timp și gândește-te la asta.

Pe tine ce te tine pe loc în a-ți urma sufletul, în a ajunge la visele tale? Care sunt pentru tine piedicile din Cele 7 motive din cauza cărora stăm pe loc de mai sus?  (articol Ana Grecu)

 

Cuvinte cheie