Deși există pe piață numeroase soiuri și hibrizi de tomate, atât românești cât și din străinătate, cultivaprofitabil.ro a realizat o listă cu sfaturi utile de la cei care cultivă permanent tomate, fie pentru consumul propriu, fie chiar pentru comercializare.
Siriana F1
Un hibrid apreciat aproape unanim în rândul cultivatorilor este Siriană F1, un hibrid timpuriu (110-115 zile), cu creștere nedeterminată, realizat la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultura Buzău. Acesta are fructele rotunde, de un roșu puternic, greutatea medie fiind de circa 140-180 grame. Un aspect important este că nu produce acele zone albe în interiorul roșiei.
Inima de bou
Un alt soi extrem de apreciat de producători este și Inima de bou, crescut mai mult în gospodării, grădini și mai puțin în exploatații agricole intensive. Are o rezistență mare la boli și produce niște roșii mari, dulci, gustoase și zemoase.
Soiul Inima de Bou îl puteți recunoaște foarte ușor, datoria aspectului de roșie aproape uriașă, care ajunge și la 600-700 de grame. Are puține semințe. Roșia are însă un dezavantaj și anume că nu rezistă mai mult de câteva zile după ce a fost culeasă.
Soiul 1600 de Buzău
Producătorii români apreciază de asemenea, pentru gustul sau, și soiul de roșii 1600 de Buzău, care are o greutate medie de 180-200 de grame. Este un soi cu fructe mari, cărnoase și gustoase, având o greutate medie de 200 de grame.
Balkan F1
Un alt hibrid, de această dată bulgăresc, apreciat de legumicultori este și Balkan F1, ale cărui fructe sunt dulci, gustoase, rotunde și tari. Din punct de vedere al greutăți fructele sunt în medie la 100-130 grame.
Hibridul bulgăresc Rygby F1
Un alt hibrid apreciat de legumicultorii români este și Rugby F1. Fructele gustoase, care seamănă cu o minge de rugby, au o greutate de aproximativ 200 grame.
Cristal F1
În topul soiurilor cele mai gustoase regăsim și hibridul timpuriu Cristal F1, care oferă rezultate foarte bune în spații protejate. Este apreciat de legumicultori pentru gustul sau deosebit, fructele având circa 170 grame că și greutate, precum și o rezistență bună la păstrare. Fructele se recoltează ușor de pe ciorchine, iar tulpină are o rezistență bună.