Zincul pentru sistemul imunitar și funcția celulară. Ce alimente conțin acest mineral vital

Zincul pentru sistemul imunitar și funcția celulară. Ce alimente conțin acest mineral vital

Benefic pentru sistemul imunitar și funcția celulară!

Zincul este un mineral care joacă un rol vital într-o mulțime de funcții ale corpului nostru. Fără această substanță, am avea probleme serioase. Yahoo News a făcut o recapitulare completă a tot ce trebuie să știți despre zinc.

funcția celulară
FOTO: Shutterstock

„Chiar dacă aveți nevoie doar de o cantitate mică de zinc, acesta este implicat în multe reacții importante din organism”, spune Perri Halperin, M.S., R.D., specialist în nutriție la Mount Sinai Health System. Acesta joacă un rol în creșterea celulelor, în vindecarea țesuturilor deteriorate și în susținerea unui sistem imunitar sănătos. Acesta joacă chiar și un rol în simțurile gustului și mirosului, spune Erin Kenney, M.S., R.D., fondator al Nutrition Rewired.

Ce este zincul

Zincul este un mineral esențial pe care corpul nostru îl folosește pentru a susține sistemul imunitar și funcția celulară. Aici, cuvântul „esențial” „înseamnă că organismul nu-l poate produce – trebuie să-l obțineți dintr-o sursă externă, cum ar fi alimente sau suplimente”, spune Halperin.

Chiar dacă zincul joacă un rol important în mai multe funcții de susținere a vieții, de fapt nu aveți nevoie de atât de mult. Potrivit Clinicii Mayo, pentru bărbați, aproximativ 11 miligrame sunt suficiente. Necesarul depinde însă și de ceea ce se întâmplă în viața ta. Zincul joacă un rol crucial în multiplicarea celulelor, așa că este necesar în perioadele de creștere rapidă a celulelor – gândiți-vă la adolescență, sarcină și vindecarea rănilor.

Beneficiile zincului

Cele mai notabile beneficii ale zincului includ susținerea sistemului imunitar și ajutarea vindecării celulelor deteriorate. „Cel mai mare beneficiu al zincului pare să fie la persoanele care au răni grave (o formă de celule deteriorate), deci au nevoi foarte mari”, spune Halperin.

S-a demonstrat, de asemenea, că ajută la sănătatea sistemului imunitar. De fapt, s-a constatat că pastiluțele de zinc scurtează efectiv durata unei răceli atunci când sunt administrate în termen de 24 de ore de la debutul simptomelor. Halperin spune că s-a demonstrat că severitatea răcelii rămâne neschimbată, dar durata de timp în care răceala persistă este mai scurtă.

Ce alimente conțin zinc

Dacă sunteți o persoană care mănâncă crustacee, sunt șanse să aveți suficient zinc în alimentație. Stridiile au un procent impresionant de 291% din valoarea zilnică recomandată de zinc într-o singură porție. Crabul, creveții și și sardinele completează lista prietenilor pești care oferă o cantitate decentă de zinc. De asemenea, carnea de vită, carnea de porc și curcanul sunt  surse bune de zinc.

Sursele de zinc care nu sunt din carne includ cerealele pentru micul dejun, ovăzul, semințele de dovleac, brânza și lintea.

Cum știu dacă am un nivel scăzut de zinc?

În Statele Unite, aproximativ 15% din populație are un nivel scăzut de zinc, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista Nutrients. Acest lucru se poate întâmpla din cauza aportului alimentar inadecvat, a problemelor de malabsorbție care vin cu boli precum sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală, sau alte afecțiuni medicale. Cei care au suferit recent o intervenție chirurgicală pot fi, de asemenea, expuși riscului de deficiență de zinc.

Deoarece alimentele cu cele mai mari cantități de zinc includ mai multe tipuri de carne, veganii și vegetarienii sunt susceptibili de a avea un nivel scăzut de zinc.

„Semnele de deficiență includ pierderea gustului, sau a mirosului, apetit scăzut, dispoziție depresivă, vindecarea întârziată a rănilor, căderea părului și diaree”, spune Halperin.

Cuvinte cheie