Cinci semne ca nu faci suficienta miscare

Cinci semne ca nu faci suficienta miscare

Omul modern este predispus la sedentarism. Munca de birou sustinuta, relaxarea in fotoliu sau pe canapea si somnul firesc de noapte par sa ne consume tot timpul.

E doar o senzatie. In realitate, nu vrei sa faci miscare, cautand tot felul de scuze. Ar trebui sa schimbi atitudinea si sa aloci macar cateva minute zilnic exercitiilor fizice! Altfel, sanatatea iti poate fi data peste cap.

 

sedentar

 

Sedentarism, stres coditian, mancare nu tocmai sanatoasa? Daca traiesti astfel, nu te mira ca ai o stare generala proasta sau ca apar diverse probleme de sanatate. Fa miscare zilnic. Nu trebuie neaparata sa mergi la sala. Mergi cativa kilometri, fa cateva zeci de genuflexiuni sau apuca-te de yoga. Doar trei exemple. Orice ar fi, ofera-i organismului minimum de miscare zilnica!

5 semne ca nu faci suficienta miscare:

Ochii tai devin pufosi. Un stil de viata sedentar reprezinta un factor declansator al retentiei de apa. Ochii pufosi apar din cauza perioadelor prelungite de sedere in pozitie orizontala. Asadar, dormitul nu este atat de inofensiv pe cat pare…. Yoga e o solutie excelenta! Diversele pozitii de meditatie Asana aplica presiune asupra capului si stimuleaza circulatia. Odata ce introduci miscarea in rutina zilnica, ochii pufosi n-o sa mai reprezinte o problema.

Esti mai mereu constipat/a. Exercitiile fizice sunt importante pentru buna functionare a intestinului. Daca iti petreci cea mai mare parte a timpului in pozitia asezat, este nevoie de mai mult timp pentru ca alimentele sa se miste prin intestinul gros. In consecinta, cantitatea de apa pe care corpul o absoarbe din scaun este limitata, ceea ce duce la constipatie. Miscarea regulata imbunatateste eficienta tractului digestiv. Daca lucrezi la birou, ridica-te de pe scaun la fiecare 30-45 minute si plimba-te cateva minute. Chiar si o plimbare intr-un spatiu limitat, cateva minute pe zi, poate preveni constipatia.

Esti uituc/a. Daca uiti adesea unde pui lucrurile sau vrei sa te apuci de ceva, dar nu mai stii ce voiai sa faci, ar fi cazul sa te apuci de miscare! Un studiu a relevat faptul ca persoanele cu stil de viata sedentar prezinta modificari structurale ale creierului in zona lobului temporal medial. Acest lob este responsabil de capacitatea umana de a memora. Mai mult, s-a demonstrat ca exercitiile fizice stimuleaza memoria.

Te dor genunchii. Miscarea este secretul unor articulatii sanatoase. Exercitiile fizice(in special cele aerobe cu impact redus) pot atenua simptomele artritei si osteoartritei. Pacientilor cu dureri cronice de genunchi li se recomanda sa urmeze un program de exercitii. Prin antrenament regulat, muschii se intaresc si devin mai flexibili.

Ai pofta de dulce. Activitatea fizica combate pofta de zahar(dlce). Iti stimuleaza energia si elibereaza endorfine, cele care incurajeaza starea de bine. La randul lor, hormonii fericirii reduc pofta de dulce. Mai mult, miscarea cotidiana tine depresia departe. Asadar, fara depresie sau proasta dispozitie, nu va fi necesar sa te delectezi cu o inghetata!

Cuvinte cheie