Tencuiala decorativă este unul dintre cele mai speciale moduri de amenajare la interior și exterior a construcțiilor, întrucât le conferă acestora un aspect plăcut și modern. Dacă plănuiești să schimbi imaginea casei tale, atunci tencuiala decorativă este cea mai bună alegere, deoarece avantajele sale merg mai departe de aspectul final al clădirii. Află cum poți aplica în mod corect tencuiala decorativă și cum poți exploata cât mai bine avantajele pe care le oferă aceasta.
Primul pas în vederea schimbării aspectului exterior al casei este alegerea sistemului de acoperire potrivit. Poți opta pentru tencuială decorativă clasică sau pentru tencuială mozaicată, în funcție de tipul elementelor structurale pe care trebuie să le acoperi.
Trebuie urmărite și câteva specificații ale produselor, cum ar fi nivelul de calitate și caracteristicile de rezistență. De asemenea, este important ca tencuiala decorativă să fie de calitate și să ofere o pigmentare intensă.
Aplicarea corectă a tencuielii decorative are în vedere curățarea corectă a substratului pentru ca aderența la substrat a produsului să nu fie influențată. Este nevoie de spălarea pereților în vederea degresării, în situația în care există straturi de beton afectate de uleiuri sau hidrocarburi.
Pentru aceasta, este nevoie de decopertarea straturilor vechi de vopsea sau tencuială decorativă și de repararea suprafeței, prin eliminarea fisurilor și a golurilor. Suprafețele trebuie să fie îndreptate, astfel încât să ofere o planeitate perfectă în vederea aplicării stratului final de acoperire.
Aplicarea amorsei, un pas foarte important în aplicarea tencuielii decorative
Amorsa este un produs care are rolul de a fixa particulele de praf și de a spori aderența la substrat a tencuielii decorative. Amorsa este un lichid care pătrunde în porozitatea substratului, astfel încât să pregătească suprafața pentru aplicarea produsului final.
Este nevoie de așteptarea unui timp de uscare a amorsei care în general este de circa 24 de ore. Amorsa trebuie să fie perfect uscată pentru a permite aplicarea tencuielii decorative. În caz contrar, există riscul ca aceasta să nu adere la substrat și să se cojească ulterior de pe suprafață, ca urmare a umidității crescute.
Practic, tencuiala decorativă va necesita un substrat uscat pentru aplicare, tocmai pentru că materialul trebuie să adere la substrat. Umiditatea crescută împiedică aderența, așadar se recomandă ventilarea foarte bună a spațiilor și uscarea corectă a acestora.
Numărul corect de straturi de tencuială decorativă
În general, se preferă aplicarea a două straturi de tencuială decorativă pentru a se putea obține un aspect uniform al tencuielii decorativă. Cele două straturi se aplică în grosime de maxim 2 mm, deoarece de acest aspect depinde foarte mult uscarea corectă a materialului.
Între cele două straturi de material trebuie lăsat un timp de uscare; în caz contrar, materialul nu se va usca în mod corect. Timpul de așteptare între două straturi este de circa 20-30 de minute, suficient pentru a permite uscarea materialului.
De asemenea, trebuie să știi la ce temperatură se poate da gletul și în cât timp se usucă acesta, pentru ca lucrările să fie realizate cât mai corect. În general, este recomandat să apelezi la echipe specializate de muncitori care cunosc foarte bine detaliile de execuție a lucrărilor și care pot garanta calitatea acestora.
Pentru a aplica în mod corect tencuiala decorativă este important să alegi produse de calitate, din magazine specializate. În acest fel, vei ști cu siguranță că alegerea ta este corectă și că rezultatele vor fi cele așteptate.