Pasi initiali pentru aranjarea mesei festive
Pentru inceput e bine sa stabilesti tema evenimentului, dar si tipul petrecerii. Tine cont, in primul rand, de ocazia pentru care ai ales sa organizezi o masa festiva.
Tot in functie de ocazia cu care organizezi o masa festiva vei putea sa alegi si culorile potrivite pentru fata de masa, decoratiunile si ustensilele folosite. De regula, e recomandat sa alegi doua culori principale pentru a nu incarca vizual masa, mai ales ca va fi plina si cu alte decoratiuni si diferite feluri de mancare.
De exemplu, pentru masa de Craciun poti alege combinatii de verde si rosu, rosu si auriu sau rosu si alb. Daca e vorba de masa de Paste, atunci poti opta pentru verde cu galben sau rosu cu galben ori roz pal. Optional, poti adauga nuante metalice sau diferite accente de culoare. Insa, regula generala este sa folosesti o paleta restransa de culori.
Sfaturi utile pentru decorarea mesei festive
Dupa ce ai pus la punct toate detaliile in ceea ce priveste cate farfurii trebuie sa pui pe masa, cum aranjezi tacamurile si ce pahare vei folosi, e timpul sa te joci putin cu creativitatea si sa decorezi masa. Bineinteles, vei tine cont de ocazie si de tematica, astfel ca, daca vorbim de masa de Paste, cel mai probabil vei folosi un cosulet cu oua si cateva figurine in forma de iepurasi.
De asemenea, poti opta pentru o piesa principala de decor pe care sa o asezi in centrul mesei, dar avand grija ca dimensiunile sale sa nu fie prea mari astfel incat sa incomodeze invitatii ori sa nu ai suficient loc pe masa pentru amplasarea farfuriilor, tacamurilor si paharelor.
Evita sa folosesti o fata de masa incarcata cu diverse imprimeuri si opteaza pentru una simpla, cu o culoare care sa se integreze armonios cu celelalte decoratiuni.
Momentele speciale sunt cele cand se aduna impreuna familia si prietenii.