Ce ne recomanda autoritatile pentru perioada sarbatorilor de Paste

Pastele este sarbatoarea Invierii Domnului.

Pastele din 2020 este praznuit pe 19 aprilie. Modul de calculare a datei Sfintelor Pasti s-a stabilit la primul sinod ecumenic, tinut in anul 325 la Niceea. Sarbatoarea Pastelui este momentul in care praznuim „omorarea mortii. Sfaramarea iadului si incepatura altei vieti vesnice”.

Ca acest lucru sa se intample cu adevarat si in noi este nevoie ca sa zicem „fratilor si celor ce ne urasc pe noi si sa iertam toate pentru Inviere. Si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au transmis recomandări pentru perioada Paștelui.

Ei spun să fie evitate zonele aglomerate. Sărbătorile să fie petrecute doar împreună cu familia cu care se locuiește în mod obișnuit. În privința deplasării la cumpărături, GCS le transmite celor care au până în 65 de ani să încerce pe cât de mult posibil să evite intervalul 11.00 – 13.00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare.

Aceștia recomandă în continuare evitarea aglomerațiilor de la raft sau cozile din piețe „Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct. Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă! Este preferabil să optați pentru plata cu cardul. Pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede. Apelați la cumpărăturile online. In măsura în care aveți această opțiune! Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita. Purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie”.

Cei care au simptome de răceală ușoară sau nu se simt bine, sunt sfătuiți să evite să meargă la cumpărături sau în zone publice. Spălatul mâinilor imediat ce se intră în casă rămâne valabil.

În privința petrecerii sărbătorilor, reprezentanții GCS spun că zilele de Paște ar trebui petrecute doar cu acei membri ai familiei împreună cu care se locuiește în mod obișnuit. Se vor evita deplasările la rude. Fie că sunt în aceeași localitate, fie că locuiesc în alt oraș/comună. Nu se fac vizite și nu se primesc musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani se obișnuia acest lucru.

„Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare. Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice”, potrivit GCS.

De asemenea, toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute.

Cuvinte cheie