De ce nu merge încălzirea în pardoseală?

Service man instelling house heating system under the floor

Poate cel mai important aspect pe care trebuie să îl iei în calcul când achiziționezi un proiect casa este sistemul termic. Oricât de bine ar arăta designul general, confortul termic este esențial pentru crearea unui ambient plăcut. De ceva timp, mulți aleg încălzirea în pardoseală tocmai pentru că este o alternativă modernă. Însă, în ciuda gradului crescut de eficiență pe care îl asigură, apariția problemelor tehnice nu este exclusă. Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre funcționarea necorespunzătoare a sistemului de încălzire în pardoseală.

 

Top probleme ale încălzirii în pardoseală

 

Există mai multe motive posibile pentru care încălzirea în pardoseală nu poate funcționa în parametri optimi. Iată doar câteva dintre ele:

 

  • Termostatul poate să nu fie setat corect sau să aibă o defecțiune tehnică.
  • Sistemul de circulație a apei sau agentului termic nu asigură o distribuire uniformă a căldurii.
  • Elementele de încălzire sub pardoseală, cum ar fi țevile sau cablurile pot să fie deteriorate sau să prezinte erori de conectare.
  • Problemele structurale pot afecta circulația agentului termic și funcționarea sistemului. Verifică periodic starea pardoselii pentru a te asigura că totul este în regulă.

 

Cea mai bună metodă prin care poți evita defecțiunile încălzirii în pardoseală este să alegi un sistem premium. Chiar dacă investiția va fi mai costisitoare, avantajele se vor resimți pe termen lung. Așadar, înainte de execuția propriu-zisă a unui proiect casa, cere sfatul echipei responsabile de proiectare și construcție. Nimic nu se compară cu eficiența expertizei primite din partea profesioniștilor.

Service man instelling house heating system under the floor

Diferența dintre încălzire în pardoseală și calorifere – ce să alegi până la urmă?

Alegerea tipului de încălzire este influențată în mod semnificativ de caracteristicile pe care le prezintă locuința.

 

Există proiecte case diverse, iar achiziția depinde în mod specific de preferințele personale, dar și de nevoile în materie de confort. Totuși, dacă încă ai dubii, iată care sunt cele mai populare diferențe între cele două alternative de încălzire:

 

  1. Distribuția căldurii:

 

  • Încălzirea în pardoseală livrează căldura direct în podea, ceea ce determină o distribuție uniformă a căldurii în întreaga locuință. Astfel, ai parte constant de confort termic ridicat.
  • Caloriferele, în schimb, sunt amplasate pe pereți. Aerul cald se ridică de la radiator și creează un curent de aer cald care se dispersează în încăpere. Tocmai de aceea, pot apărea variații de temperatură de la o cameră la alta.

 

2. Eficiența energetică:

 

  • Încălzirea în pardoseală este considerată mai eficientă din punct de vedere energetic comparativ cu variantele tradiționale. Motivul? Necesită o temperatură mai mică a agentului termic și asigură dispersarea uniformă a căldurii. Statisticile arată că poți economisi între 8% și 30% – în funcție de producătorul ales, dar și de echipa responsabilă pentru montare.
  • Pe de cealaltă parte, caloriferele au nevoie de valori termice mai mari pentru a asigura ambientul dorit în locuință. Tocmai de aceea, consumul energetic are de suferit, la fel și gradul de confort.

 

3. Estetică:

 

  • Încălzirea în pardoseală oferă o versatilitate deosebită în ceea ce privește definitivarea designului. Nu ocupă spațiu suplimentar, ceea ce garantează flexibilitate sporită, mai ales în cazul unor proiecte case mici.
  • Caloriferele, oricât de mult ai vrea să le oferi o estetică personalizată, nu au cum să maximizeze efectul vizual.

 

Ești în căutarea unor proiecte case, dar nu știi ce instalație termică să alegi? Optează cu încredere pentru încălzirea în pardoseală!