Datorita avansurilor din domeniul tehnologiei, nu mai ai doar cateva optiuni atunci cand vine vorba de instalatii, echipamente si dispozitive. Astfel, daca acum 15-20 de ani puteai alege intre maxim 2 tipuri de instalatii frigorifice, astazi ai mult mai multe optiuni la dispozitie.
Totodata, aceste optiuni implica si anumite cunostinte – nu poti alege sa folosesti ceva fara a sti cum functioneaza acel lucru. Tocmai de aceea, ca si administrator al unei unitati comerciale, este important sa stii ce tipuri de instalatii ai putea avea instalate in incinta magazinului tau.
Instalatii frigorifice pe baza de compresie mecanica
Acesta este cel mai comun si popular tip de instalatii pe care il poti gasi pe piata. O instalatie ce functioneaza pe baza de compresie mecanica transfera caldura produsa prin compresia mecanica a agentului de refrigerare, transformandu-l pe acesta intr-un lichid rece, cu presiune mica. La final, agentul de refrigerare se extinde, sub forma de gaz cald cu presiune inalta.
In termeni scurti, pentru a asigura racirea, agentul de refrigerare este mutat din partea cu presiune mica a unei instalatii frigorifice in partea cu presiune mare, procesul fiind repetat constant.
Instalatii cu absorbtie
In mare, instalatiile cu absorbtie functioneaza similar cu cele bazate pe compresie mecanica. Singura diferenta consta in tipul de agent de refrigerare folosit si in faptul ca nu mai exista elemente de tip mecanic.
O astfel de instalatie poate folosi amoniac ca si agent de refrigerare si apa ca agent de absorbtie. Din moment ce aceste substante sunt atrase una de alta, compresia de tip mecanic nu mai este necesara. Astfel, aceste instalatii pot fi mai eficiente din punct de vedere energetic.
Instalatii bazate pe racire prin evaporare
Instalatiile ce au la baza racirea prin evaporare folosesc un sistem diferit prin care asigura racirea unitatii – diferit fata de cele doua tipuri mentionate anterior. Mai exact, acest tip de instalatii frigorifice racesc aerul cald de la exterior in timp ce acesta intra in camera sau unitate, prin intermediul unor elementi imbibati cu apa.
Desigur, aceste instalatii vin, de obicei, sub forma de sisteme HVAC pentru locuinte.
Instalatii frigorifice cu racire termoelectrica
In cele din urma, trebuie mentionate si instalatiile ce au la baza sisteme de racire termoelectrica. Acestea nu au nevoie de niciun fel de agent de refrigerare pentru a mentine temperaturile dorite.
In schimb, acestea se folosesc de curent electric si de un termocuplu. Acesta din urma are doua capete – in momentul in care termocuplul este expus curentului electric, un capat devine rece si unul cald.
Datorita acestui mod de functionare, acest tip de instalatii frigorifice sunt usor de instalat si nu necesita un nivel ridicat de mentenanta.
Unde gasesti instalatii de calitate?
Expertii Frigotehnics iti sunt alaturi daca vrei sa achizitionezi si sa instalezi o astfel de instalatie in incinta unitatii tale comerciale. Totodata, acestia iti pot pune la dispozitie si servicii de mentenanta, atat regulata, cat si preventiva.
In functie de caracteristicile unitatii sau produselor de racit, iti vor fi recomandate solutiile ideale si eficiente, mai ales din punct de vedere energetic!