Exercitii de Recunostinta

În agitația vieților noastre ocupate de gandurile starii Beta, neglijăm sentimentul de recunostinta și astfel ratăm în totalitate beneficiile recunoștinței.

Prin urmare, mantrele de mai jos ne pot folosi tuturor si cu siguranta, contribuie la abundenta bucuriei noastre de viata si chiar bogatia materiala.  Doar alege una și repet-o pentru tine în liniște timp de 60 de secunde oricând te găsești crezând că ai nevoie de mai mult decât ai în acest moment.

 1. De fiecare data cand esti intr-un moment bun, inchide ochii si multumeste. Inspira fiecare moment de bucurie din jurul tau si lasa-te sa simti recunostinta pana la nivel fizic.
 2. Inainte de a spune „Mi-as dori…”, spune „Multumesc pentru tot ce am acum!”. Multumeste pentru locul in care stai pentru a-ti usura actiunea de a avea casa ta si fii recunoscator ca ai incaltari, inainte de a-ti dori masina!
 3. Daca zilnic gasesti ceva de care sa te plangi, Universul iti trimite mai mult! Adu-ti aminte ca devii expert in orice, imediat cand ai atins 10 000 de ore de experienta in acea activitate. Universul nu iroseste niciun talent, asadar, daca esti deja expert in a te plange de trafic, guvern, oameni, ai toate sansele sa nu vezi binecuvantarile din viata ta. Opreste-te, deci, de cate ori iti vine sa te plangi pentru ceva si… multumeste pentru cum e! E uimitor cum se schimba lucrurile pe care le binecuvintezi cu recunostinta!
 4. Cand nu vezi solutii despre cum sa schimbi ceva ce nu iti place, lasa situatia sa fie simtita si traita! Nimic nu e pentru totdeauna. Rabdarea este recunostinta suprema, asadar, fii recunoscator pentru faptul ca viata si totul in jurul tau este intr-o continua schimbare!
 5. Fericirea nu începe când “lucrul acesta sau acela” se rezolvă. Fericirea este ceea ce se întâmplă acum când apreciezi ceea ce ai.
 6. Sunt multe lucruri care nu sunt exact asa cum le vrem noi, dar vine un moment in care esti recunoscator ca Dumnezeu nu iti indeplineste toate dorintele. Un sentiment de puternica recunostinta simt atunci cand, analizand situatiile care au fost mai putin placute in viata mea, ajung sa realizez ce bucurii au produs.
 7. Fii recunoscător pentru viața ta. Pentru sănătatea ta, familia ta, prietenii tăi, casa ta. Mulți oameni se roaga pentru ceea ce tu deja ai.
 8. Alege să zâmbești azi luând viața moment cu moment, plângându-te deloc și fiind recunoscător pentru lucrurile mici care înseamnă mult.

 

Ritualuri pentru exprimarea recunoștinței

Din nou, cu tot ceea ce ni se întâmplă – cu toate distragerile stresante – câteodată este greu să îți amintești  să fii recunoscător de-a lungul zilei. Deci recomand formarea unor ritualuri simple care să te ajută să îti amintești să fii recunoscător.

Mai jos sunt trei exemple bune, dar nu recomand formarea tuturor rituarilor de odată – încearcă pe rând câte unu timp de 30 de zile și observă ce se potrivește cel mai bine personalității tale și stilului tău de viață:

 • Trezește-te si spune-ti:
  Doamne, iti multumesc pentru viata mea si pentru odihna pe care o simt stiind ca traiesc cea mai buna perspectiva a vietii mele!
 • Păstrează un jurnal de seară unde îți însemnezi micile victorii din fiecare zi.
 • Când te așezi pentru a lua o masă, închide ochii și pentru un moment mulțumește fiecărei persoane care a contribuit la mâncarea de care te bucuri (fermieri, bucătari, ospătari, etc.).

Există, desigur, si alte ritualuri pe care le poți face pentru a-ți exprima recunoștința, dar acestea trei sunt un punct bun de start.

Apoi continuă să îți amintești că ai mai mult decât suficient să faci următorul pas înainte. Cred că îți vei da seama că tot timpul ai și apreciind asta mai des, vei începe să vezi ce miracol este cu adevărat fiecare moment.

Acum este rândul tău…

Pentru ce ești cel mai recunoscător? Ai alte gânduri legate de recunoștință pe care ai vrea să le împărtășești?

Cuvinte cheie