Florile lunii mai. Secretele pastrarii prospetimii unui buchet de flori

Florile lunii mai. Secretele pastrarii prospetimii unui buchet de flori

Luna Mai este deja cunoscută în tradiția populară drept luna florilor (Mai – Florar sau Florariu) deoarece este perioada optimă pentru plantarea ori semănarea florilor de sezon. Mai jos vei afla care sunt florile care înfloresc în luna Mai, dar și care sunt florile care se plantează în luna Mai și, de asemenea, cum păstrezi un buchet de flori mai mult timp.

Florile poartă semnificații complexe si sunt cadoul ideal în orice moment. Mai ales ca se apropie in curand Sfintii Constantin si Elena, iar o floare deosebita sau un buchet de flori de lux ales cu gust nu lasa indiferenta inima nici unei fapturi delicate.

 

Simbolizează iubirea ori regretul și nu în ultimul rând, ne ajută să ne apropiem mai mult de natură.

Luna mai este momentul ideal pentru amenajarea unei grădini de flori ori pentru îmbogățirea grădinii existente deoarece acum se plantează multe dintre florile care urmează să înflorească în plină vară și tot acum urmează să înflorească o sumedenie de flori de mai.

Iată care sunt acestea:

Lalelele  au fost considerate, la un moment dat, un simbol al imperiului otoman, dar și un simbol al iubirii.

Panseluțe, viu colorate,  au fost folosite încă de pe vremea cavalerilor regelui Arthur, Cavalerii Mesei Rotunde, pentru a prevesti viitorul, deoarece florile au fost considerate un simbol al aducerii aminte.

Petuniile, unele dintre cele mai populare plante, originare din America de Sud, sunt renumite pentru diversitatea coloristică și pentru parfumul lor deosebit.

Flori de piatră, planta cu multe flori mici și viu colorate, stă înflorită până toamna, aproape de sfârșitul lunii octombrie. Se adaptează ușor în orice condiții, nu este pretențioasă și nu are nevoie de îngrijiri speciale.

Bujorul romanesc, una dintre cele mai parfumate flori de mai, este cunoscut și drept o specie de floare unică în Europa deoarece crește doar în anumite zone din România și a supraviețuit erei glaciare.

Margarete, flori în formă de stele ce își au originea din regiunile însorite ale Africii. In creștinism sunt considerate florile Sfintei Maria Magdalena, cunoscute și sub denumirea de “floarea inocenței” ori “magdalena”

Crinii, considerați și o frumusețe regală, există inn lume in peste 100 de specii. Crinii înfloresc în lunile mai, iunie și iulie și sunt recunoscuți pentru parfumul lor aparte.

Iasomia, cunoscută și sub numele de lămâiță, este considerată o plantă sacră, un arbust cu flori albe, galbene, roz și purpurii care emană un puternic parfum diafan. Floarea de iasomie simbolizează și delicatețe feminină.

Gălbenele, flori cu proprietăți terapeutice recunoscute în popor și cu denumirea de roșioară sau rujuliță,care rezistă în grădină până în luna septembrie.

Lăcrămioarele mai sunt denumite și clopoței, cerceluș, coada-cocoșului, flori domnești, foarea turcului, curpina de pădure, iarba lui Sântu Gheorge, mărgărit, mărgăritare, mărgea, lăcrămiță sau păhăruțe.

Maci, simbol al fertilității și bogăției  sunt originari din zona mării Mediteraneene și sunt cunoscuți de peste 3000 de ani datorită diverselor legende cu care au fost asociați.

Socul,  Planta este recunoscută drept planta magică de leac datorită calităților terapeutice.

Narcise Începând cu luna mai este o feerie în vestitele poieni din țară unde se găsesc cele mai multe narcise înflorite.

Ce flori se plantează în luna mai

Iți recomandăm flori care se plantează ori se seamănă în luna mai, în grădină sau chiar în ghivece și care înfloresc în timpul verii ori toamna: crini imperiali, gladiole, dalii.

Îngrijirea plantelor de primăvară

Imediat cum florile încep să se usuce și să cadă, trebuie tăiată floarea și tija, tocmai pentru ca planta să își poată depozita resursele necesare în bulb, pentru a putea înflori și în anul următor.

Cum păstrezi un buchet de flori mai mult timp – sfaturi utile

Secrete care te vor ajuta să păstrezi buchetul de flori pentru mai mult timp. Chiar dacă factorii externi precum condițiile meteorologice (prea frig ori prea cald) pot afecta calitatea florilor dintr-un buchet, de fapt, există câteva metode de păstrare care țin de modul în care florile sunt îngrijite imediat după ce au fost cumpărate. Datorită acestor mici trucuri, florile vor rezista mai mult timp înflorite.

Păstrarea florilor în zece pași:

  • Pregătirea vasului – spală cât mai bine a vasului pentru a înlătura bacteriile și particulele de praf;
  • Desfă florile din buchet și nu le pune în vază cu tot cu ambalaj ori legate cu alte accesorii;
  • Taie din cozile florilor aproximativ 2 cm, înainte de a le așeza în vas.
  • Tăierea florilor se face oblic, într-un unghi de 45 de grade.
  • Cozile florilor nu trebuie rupte deoarece se poate altera modul în care acestea se hidratează;
  • Taie codițele florilor prin scufundarea acestora în apă.
  • Florile se ofilesc mai repede atunci când intră în contact cu aerul, iar pentru a evita acest lucru, taie cozile ținând florile sub jetul de apă;
  • Nu pune frunzele florilor în apă. Frunzele sunt purtătoare de bacterii, iar acestea duc la accelerarea mai rapidă a florilor.
  • Frunzele din partea inferioară a tulpinii trebuie îndepărtate;
  • Schimbă apa din vas la două zile, pentru a evita perpetuarea bacteriilor florilor;
  • Menține o temperatură constantă în camera în care păstrezi florile.
  • Evită amplasarea florilor lângă un calorifer (pe timpul iernii) ori la geam (vara, atunci când soarele este puternic);
  • Aerisește zilnic camera pentru a menține florile proaspete;
  • Scufundă florile în apă rece pentru câteva minute, dacă observi că acestea și-au înclinat capul și par că se ofilesc;
  • Așează florile în vas în funcție de tipul lor de flori. Sunt flori care elimină anumite substanțe atunci când sunt în apă, substanțe care pot fi dăunătoare pentru alte flori. Spre exemplu, trandafirii nu trebuie niciodată combinați în același vas cu zambilele. Nici trandafirii de culori diferite nu trebuie așezați în același vas deoarece pigmentul trandafirilor se poate schibma într-unul neplăcut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuvinte cheie