Vom discuta despre gandirea negativa si efectele ei. Vei afla care sunt cele 5 tipare de gandire neproductiva ce te tin departe de rezultate si ce ar trebui sa faci pentru eliberarea de ganduri negative. Este important sa cunosti aceste 5 tipare pentru a nu cadea in capcana gandirii negative obsesive, a gandirii care te indeparteaza de ceea ce iti doresti cu adevarat.
Vezi ca si opusul acestei idei este valabil! Doar atunci cand stii cum sa eviti cele 5 tipare de gandire neproductiva, vei incepe sa produci rezultate, intrucat ceea ce se afla in afara acestor tipare reprezinta de fapt, gandirea pozitiva.
O gandire pozitiva te ajuta sa fii intr-o stare mentala buna, sa iei cele mai potrivite decizii, sa-ti creezi un mediu favorabil pentru a obtine ceea ce iti doresti, insa iti recomand sa retii urmatoarul indem: Gandirea pozitiva este mai importanta decat crezi, dar nu este totul!
Iata care sunt cele 5 tipare de gandire neproductiva:
- Tiparul: Gandirea negativa;
- Tiparul: Gandirea devalorizanta;
- Tiparul: Gandirea defocalizata;
- Tiparul: Gandirea mica;
- Tiparul: Gandirea acuzatoare.
In continuare, sa trecem la cele 5 tipare de gandire neproductiva. Motivul pentru care nu ai obtinut inca rezultatele dorite, il vei identifica in cel putin unu dintre aceste tipare de gandire:
Tiparul 1: Gandirea Negativa
Nu asculta oamenii care au ganduri negative in mod predominant, intrucat ei iti vor distruge cele mai frumoase dorinte si sperante pe care le porti in suflet.
In schimb, devino constient de puterea gandurilor tale, caci modul in care gandesti iti influenteaza actiunile pe care le faci. Prin urmare, gandurile de astazi devin obiceurile de maine, iar obiceiurile iti vor determina rezultatele.
Prin urmare, nu te astepta la rezultate imbucuratoare daca obisnuiesti sa ai ganduri negative in mod predominant. Cu acest tip de gandire nu vei putea niciodata sa obtii rezultate pozitive. Si sunt convins, ca nu vei intalni nicio persoana pentru care sa functioneze urmatoarea idee: Eu, raman la gandirea mea negativa si continui in acest fel pana devin bogat, sau pana devin de succes. Asa ceva nu se va intampla niciodata.
Cand incepi sa rulezi ganduri negative in mintea ta, incearca pe cat este posibil sa nu le mai acorzi atentie. Fara atentia ta, ele devin din ce in ce mai mici, pana in momentul in care nu mai au forta si atunci mintea ta nu le mai vede. Ele au fost inlocuite cu ganduri si emotii pozitive. Asa ca, schimba-ti atentia emotionala si actiunile pe care le faci, in directia lucrurilor pe care ti le doresti. Nu acorda atentie la ceea ce nu iti doresti, la ceea ce este negativ. A nu acorda atentie atunci cand ai ganduri negative, inseamna sa nu asculti, sa nu vorbesti si sa nu gandesti negativ. Schimba-ti focalizarea in directia gandurilor pozitive: asculta, vorbeste si gandeste doar in directia a ceea ce iti doresti, intrucat practica gandirii pozitive este esentiala.
Tiparul 2: Gandirea Devalorizanta
Gandirea devalorizanta inseamna a te pune in mod deliberat in inferioritate fata de ceilalti. Acest mod de gandire te trage in jos in mod permanent, intrucat mental te pui in inferioritate fata de ceilalti pe care ii consideri mai buni, mai destepti, mai intelepti decat tine. Exista un film extrem de distractiv care ruleaza pe ecranul mental al persoanelor ce cad in capcana gandirii devalorizante.
Iata filmul mental: de fiecare data cand ai cazut in capcana gandirii devalorizante, in mintea ta aveai convingerea ca ceilalti din jur sunt mai buni, mai destepti, mai intelepti decat tine.
Pe de alta parte, ceilalti gandeau la fel ca si tine: cei din jur sunt mai buni, mai destepti, mai intelepti. Este ca si cum va speriati unii de altii.
In continuare, am o intrebare pentru tine: Ce fel de imagine ti-ai construit despre tine? Este o imagine pozitiva sau este una care te trage in jos zi dupa zi?
Iata ce este esential sa intelegi: daca ai cazut in capcana gandirii devalorizante, tu esti cel care se pune in inferioritate in mod deliberat. Totusi, daca altcineva reuseste sa te puna in inferioritate, este pentru ca atitudinea ta ii permite acest lucru, este pentru ca imaginea ta fata de tine insuti este lipsita de atitudine, de incredere, este una devalorizanta.
Altfel spus, prezenta ta nu are o verticalitate in fata celorlalti, prezenta ta nu transmite o atitudine pozitiva. Unde poti vedea manifestarea acestui tipar de gandire? In general peste tot. Iata cateva situatii specifice:
- in viata personala (te pui in inferioritate fata de partener si in general esti de acord cu tot ce spune);
- in viata profesionala (crezi ca ceilalti sunt mai buni si atunci incerci sa le faci pe plac, astfel incat sa te accepte in echipa lor);
- la interviu (crezi ca esti mic si fara de valoare);
- in relatiile interumane (in general ii recunosti usor pe cei cu gandire devalorizanta, intrucat ei incearca sa fie de acord cu toata lumea).
Ralph Waldo Emerson a spus:
„Cheia fiecarei persoane este gandul sau”.
Tiparul 3: Gandirea Defocalizata
Este specifica persoanelor care se implica in tot felul de activitati la intamplare, care nu au o directie pe termen lung. Directia lor in viata este dictata in principal de ceea ce se intampla in lumea exterioara. In cel mai fericit caz, au o directie, dar pe termen scurt, 1-2 ani.
Insa, cel care gandeste pe termen scurt, va produce rezultate doar pe termen scurt. Pentru ei, orice apare in cale reprezinta o oportunitate pe care vor sa o valorifice imediat! Acesti oameni se implica in tot felul de activitati la intamplare, dar nu urmeaza un plan strategic care sa ii conduca intr-o directie clara, catre un rezultat pe termen lung. Stii ce este cu adevarat dureros? Desi sunt constienti ca actiunile lor nu ii conduc catre rezultate care sa le aduca multumire in viitor, acestia continua sa faca acele lucruri zi dupa zi.
Daca vrei sa produci rezultate pe termen lung printr-o gandire defocalizata, este ca si cum ai vrea sa castigi o cursa de alergare de 10 km, dar esti legat la ochi, si nu poti mentine directia corecta.
Imagineaza-ti cum ar fi sa ajungi la sfarsitul vietii cu durere in suflet si visele spulberate, realizand ca ai mers la intamplare prin viata si i-ai lasat pe altii sa-ti spulbere visele. Asadar, gandirea defocalizata nu produce rezultate. Daca vrei cu adevarat rezultate, asta implica o buna clarificare mentala.
Adica trebuie sa stii concret:
- Care este obiectivul tau? (gandeste-te: daca tu nici macar nu iti stii care iti este obiectivul, atunci cum ai putea sa il realizezi?)
- De ce este important pentru tine?
- Ce rezultate doresti sa obtii?
- Care este planul de actiune pentru a realiza acel obiectiv?
Acestea sunt patru intrebari fundamentale in atingerea rezultatelor. Fara aceasta clarificare mentala, nu te indrepti catre rezultate concrete in viata.
Stii ce: poate nu vei obtine tot ceea ce ti-ai propus, insa cu siguranta nu vei obtine ceea ce nici macar nu ti-ai propus! Ai grija pe ce drum alegi sa mergi in viata, intrucat majoritatea au pe acel drum indicatoare pe care scrie cuvantul „Nicaieri”.
Stii care este rezultatul acestui mod de gandire? Alergi cu disperare prin viata, zi dupa zi muncesti din greu sperand ca va fi mai bine, iti vinzi timpul si tot ce ai de valoare crezand ca undeva in viitor, va fi bine si pentru tine. Si faci asta an dupa an, in timp ce viata ti se scurge. Cu cat mai repede incerci sa alergi, muncind din ce in ce mai mult, cu atat simti ca ceva parca te trage cu putere inapoi.
Tiparul 4: Gandirea Mica
Nu poti realiza lucruri mari avand gandirea mica, avand asteptari mici de la tine. Lucrurile mari pot fi obtinute doar avand asteptari mari si actionand in acea directie in mod sistematic. Cu alte cuvinte, daca vei gandi la scara mica, daca vei avea ganduri negative in mod predominant nu te astepta sa obtii rezultate mari. Dupa cum vezi, procesul schimbarii incepe in mintea ta, el se desfasoara din interior catre exterior si niciodata invers. De ce crezi ca majoritatea oamenilor cad in capcana gandirii la nivel mic?
Fii atent care este procesul lor mental cand vine vorba de stabilirea obiectivelor: ei se uita la realizarile lor din trecut, se uita la abilitatile lor in prezent si apoi isi stabilesc un obiectiv in viitor.
Iata care este capcana: atunci cand iti stabilesti un obiectiv in aceasta maniera, iti limitezi viitorul in functie de ceea ce s-a intamplat in trecut, in functie de rezultatele tale din trecut. Vrei sa obtii rezultate diferite, vrei sa fii mai bun, vrei sa devii cineva, vrei sa ai influenta, dar ceea ce faci este ca te raportezi la ceea ce tu ai fost in trecut.
Daca actionezi in aceasta maniera, te vei distanta prea putin de modul tau de gandire din trecut si prin urmare, de rezultatele tale din trecut.
Concluzionand, nu poti realiza lucruri mari, avand mintea guvernata de o gandire mica. Din pacate, inca sunt enorm de multi oameni care traiesc intr-o gandire mica. Iar asta le aduce in prezent si le va aduce in viitor rezultate foarte mici. Oamenii care gandesc pe termen scurt nu au curajul de a actiona pe termen lung, intrucat mintea lor nu este programata in acest sens.
Tiparul 5: Gandirea Acuzatoare
Lumea este plina de acuzatori care arunca vina asupra altora pentru rezultatele pe care ei le obtin. Aceasta este realitatea, motiv pentru care iata ce iti recomand: injecteza-te impotriva acestui mod de gandire cu “Doza zilnica de atitudine pozitiva”. Gandeste sanatos!
Iata cum lucreaza mintea acuzatorilor: in mintea lor toata lumea este vinovata pentru lipsa de rezultate care le guverneaza viata. Vinovat este primarul, seful, presedintele, vecinii, toata lumea este vinovata pentru rezultatele lor, numai ei nu. Daca tu crezi ca ceilalti sunt vinovati pentru rezultatele tale am cateva intrebari semnificative pentru tine:
- Cine iti ia deciziile?
- Cine te obliga sa asculti informatii negative?
- Cine te obliga sa faci aceleasi lucruri zi dupa zi?
- Cine te obliga sa muncesti din greu pe bani putini?
Iti dau eu raspunsul: tu faci asta si o faci in mod deliberat.
Tu iti iei propriile decizii in viata. Prin urmare, tu esti principalul responsabil pentru rezultatele tale. Daca iti plac rezultatele la care ai ajuns si consideri ca te indrepti in directia corecta pe termen lung, eu te felicit. Daca nu iti plac rezultatele, te incurajez sa treci la actiune continua la scara mare spre un obiectiv bine determinat care sa produca schimbarea.
Concluzionand, cele mai neproductive tipare de gandire care te tin incatusat in capcana esecurilor, sunt: gandirea negativa, gandirea devalorizanta, gandirea defocalizata, gandirea mica si gandirea acuzatoare.
Acum, ca imagine de ansamblu, cele cinci tipare de gandire pe care le-am mentionat iti dezvolta o gandire ingradita. Ceea ce se afla in exteriorul celor cinci tipare de gandire este de fapt, gandirea pozitiva!
Altfel spus, daca ai invatat cum sa eviti cele cinci tipare de gandire neproductiva, automat iti vei dezvolta o gandire pozitiva, focalizata pe rezultate. Acum ai la dispozitie un instrument de verificare al modului tau de gandire si care te ajuta sa eviti capcanele in procesul gandirii si sa faci ajustarile mentale corespunzatoare pentru dezvoltarea unei gandiri pozitive.
Scopul tau nu este de a fi focalizat pe cele cinci tipare de gandire neproductiva, acestea reprezinta doar un instrument de verificare. Singurul tipar functional de gandire pentru a cunoaste succesul, prosperitatea, fericirea este gandirea pozitiva.
Aplicand instrumentul pe care ti l-am pus la dispozitie, prin cele cinci tipare de gandire neproductiva, vei putea sa-ti reorganizezi modul de gandire. Vei putea face trecerea de la ganduri negative la ganduri pozitive. Oricat de mult vei munci, pana in momentul in care nu iti dezvolti o gandire focalizata pe rezultate concrete, vei frana inca din plan mental aparitia rezultatelor in plan fizic. Prin urmare, scapa de energiile negative si renunta sa mai rulezi ganduri negative in mintea ta!
Stefan Odobleja a spus:
„Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Daca mintea este goala, ochii privesc fara sa vada”.
Marcus Tullius Cicero a spus:
„Instruitea mintii este la fel de necesara ca hrana pentru corp”.
Albert Einstein a spus:
„Sufletele mari au intalnit intotdeauna opozitie din partea mintilor mediocre”.
Edna Ferber a spus:
„O minte inchisa este o minte care moare”.
Baltasar Grácian Morales a spus:
„Multi nu-si pierd mintea fiindca nu o au”.