Importanta tehnicilor de relaxare in viata ta si a copiilor tai

Nu exista nicio persoana care sa nu simta nevoia, in anumite momente sau perioade ale vietii, de o detasare completa fata de orice activitate si de cateva clipe de relaxare prin intermediul carora sa isi incarce bateriile.

Suprasolicitarea, fie ca este fizica, psihica sau emotionala, duce la situatii foarte neplacute, in care poti sa clachezi. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, este foarte important sa iti acorzi cateva minute in fiecare zi, pentru tine, in care sa faci activitati care iti aduc placere, care te calmeaza si care iti ofera o stare de spirit buna.

Specialistii recomanda sa faci, zilnic, macar un lucru care te ajuta sa scapi de stres.

Tehnici si metode de relaxare eficiente pentru copii pe care le poti pune in aplicare acasa

Nu doar adultii se pot confrunta cu perioade stresante sau agitate, ci si cei mici. Pentru ei, este la fel de important sa se relaxeze, atat fizic, cat si psihic, continuand, astfel, sa se bucure de viata si de activitatile specifice varstei.

5. Tehnici de relaxare pentru copii

Asadar, trebuie sa stii ca exista cateva metode de relaxare pe care le poti incerca acasa, impreuna cu copilul tau, care vor avea efecte pozitive in starea de spirit a acestuia.

  • Tehnica focalizarii pe mers – pentru inceput, aseaza-te in fata micutului si roaga-l sa respire calm si linistit. Concentrati-va asupra respiratiei. Apoi, ridicati-va si mergeti impreuna prin camera, numarand pasii, fiind atenti la felul in care talpa atinge podeaua. Acest exercitiu ii va distrage copilului atentia de la starile negative si il va ajuta sa se calmeze. Durata poate fi de pana la 10 minute si se poate repeta, daca este nevoie.
  • Vizualizarea – si copiii se pot relaxa cu ajutorul acestei metode, insa prin intermediul unui adult. Aseaza-l pe cel mic pe pat sau pe o canapea confortabila, roaga-l sa inchida ochii, sa respire profund si sa se concentreze asupra vocii tale. Apoi, intreaba-l care este locul sau preferat in care a fost sau in care isi doreasca sa mearga si descrie-l, pana in cele mai mici detalii. Vorbeste-i despre decor, atmosfera, sunete, culori, parfumuri, activitati si roaga-l sa isi imagineze cele descrise de tine.
  • Tehnica de relaxare prin explorarea texturilor – aceasta se poate face atat cu jucariile sale preferate, cat si cu alte obiecte (care nu sunt periculoase). Roaga-l sa inchida ochii si iti descrie, cat de detaliat poate, felul in care se simte jucaria, din ce este facuta, ce forma are si ce senzatie ii provoaca cand o atinge.

Pe langa aceste metode, specialistii recomanda, mai ales in timpul unui episod negativ, sa vorbesti cu cel mic despre ceea ce simte.

Sa iti descrie, cat mai exact, ce anume i-a provocat starea, cu ce emotii se confrunta si care sunt lucrurile care l-ar face sa se simta mai bine. Daca pentru adulti acest lucru vine natural, copiii au tendinta de a tine in ei aceste sentimente. Prin comunicare, cel mic are sansa de a se calma, dar si de a intelege ce s-a intamplat. In plus, el va stii ca este mai usor sa treci peste situatiile negative sau stresante, daca le accepti.

Toate cele mentionate vor avea, pe termen lung, numeroase efecte pozitive, precum:

  • obtinerea unui echilibru emotional si dezvoltarea imaginatiei
  • abilitatea de a-si controla propriile stari, ceea ce il va ajuta pe tot parcursul vietii
  • dezvoltarea unor modalitati pozitive de managment al stresului si evitarea unor depedente mai tarziu in viata

Atunci cand treci printr-o perioada mai putin placuta, indiferent de motivul care sta la baza suferintei tale, incearca una dintre metodele de relaxare mentionate anterior. Vei fi surprins sa descoperi eficienta lor, inca de prima data cand le pui in practica, si te vei bucura de efectele pozitive atat pe termen scurt, cat si pe termen lung!

Iar daca vrei sa adaugi la tehnicilor de relaxare si desenul, te invit sa participi, doar tu sau impreuna cu copilul tau, la atelierele de desen mandale in puncte. Mai multe detalii gasesti aici!

Cuvinte cheie