Sarea de masă, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține circa 40% sodiu, care este esențial.
„Consumat în cantitate mică, sodiul ajută la relaxarea mușchilor și ajută la menținerea echilibrului de apă și minerale. Lipsa de sare poate duce la crampe musculare, greață, oboseală și amețeli”, a declarat Pippa Hill, nutriționist și fondator al The Weight Loss Guru.
Totuși, consumul a mai mult de 6 grame pe zi recomandate de Serviciul Public de Sănătate din Anglia (NHS) pentru adulți, echivalentul a aproximativ o linguriță, poate fi dăunător pentru sănătate.
„Un aport ridicat de sare perturbă echilibrul natural al sodiului în organism„, a declarat Olivia Burley, nutriționist, care lucrează în prezent la Programul de prevenire a diabetului din cadrul NHS.
Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, a precizat Burley. Dacă nu urmăriți cu atenție etichetele alimentelor, nu este întotdeauna evident cât de multă sare consumați într-o zi.
Și doar pentru că ați băut suficient apă pentru a vă potoli setea, nu înseamnă că anulați efectele excesului de sare, motiv pentru care este important să fiți atenți și la alte semne.
„Dacă vă confruntați cu oricare sau cu toate aceste simptome, cel mai bine este să cereți întotdeauna sfatul medicului”, a recomandat Burley.
Dureri de cap
Deshidratarea cauzată de consumul excesiv de sare poate duce la dureri de cap severe.
„Aceste dureri de cap tind să fie mai dureroase, dând o senzație de pulsație, deoarece vasele de sânge se dilată. Acestea apar la o oră sau două după ce ați mâncat, pe măsură ce nivelul de sodiu crește în organism”, spune Hill.
Ele pot apărea mai repede dacă vă confruntați cu dureri de cap în general, însă pot fi adesea rezolvate prin rehidratare.
Picioare și mâini umflate
Umflarea degetelor, gleznelor sau a picioarelor poate fi o reacție întârziată la consumul excesiv de sare.
„Atunci când se consumă prea multă sare, organismul reține sodiul în plus și crește lichidul din afara celulelor”, explică Burley.
Umflarea poate apărea mai mult atunci când stați jos prea mult timp sau în timpul călătoriilor lungi.
„Cel mai bine este să solicitați sfatul medicului dacă acest lucru se întâmplă în mod constant, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave„, a precizat Hill.
Hipertensiune arterială
„Sarea este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale„, a atenționat Hill. În cazul în care nu este tratată, hipertensiunea arterială poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
„Dacă, după o alimentație sărată, simptomele includ vedere încețoșată, dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație sau sângerări nazale bruște, ar putea însemna că aveți hipertensiune arterială„, a declarat Hill.
„Hipertensiunea poate să nu prezinte simptome și singura modalitate de a vă cunoaște tensiunea arterială este să o monitorizați cu ajutorul unui aparat„, spune Burley.
Urinare frecventă
„Setea excesivă este un răspuns comun la consumul de alimente sărate și duce în mod natural la o creștere a consumului de lichide, provocând o urinare excesivă„, afirmă Burley.
„Deși consumul de mai multe lichide ca răspuns la o creștere a cantității de sare este unul dintre principalele motive pentru producția de urină, ar putea fi un simptom al altor afecțiuni, cum ar fi poliuria, prin urmare, cel mai indicat este un control medical”, a mai adăugat ea.