Obiceiuri ce pot provoca probleme urinare. Excesul de cafeină

Urinarea ne scăpa de toxinele din corp. Unele obiceiuri pot duce la o varietate de probleme, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, conform urologilor citați de Today. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli care pot duce la complicații.
Cofeina și alcoolul cresc producția de urină. Foto: Arhivă
Cofeina și alcoolul cresc producția de urină.

Abținerea de la urinare

Uneori, abținerea de la urinare este inevitabilă. Cu toții am fost nevoiți să ignorăm chemarea naturii în timpul călătoriilor lungi cu mașina, la film sau concerte. Totuși, acest lucru poate duce la probleme, inclusiv la infecții urinare, susține dr. Ashley Winter, urolog și director medical al Odela Health.

O vezică plină este mai predispusă la infecții, fiindcă bacteriile se pot înmulți. Contrar credinței populare, urina nu este sterilă, a mai precizat Winter.

Golirea incompletă a vezicii urinare

Golirea incompletă a vezicii urinare poate crește riscul de infecție urinară, susține Evan Goldfischer, președinte al asociației de urologie LUPGA. Această afecțiune se numește retenție urinară, care poate fi: acută sau cronică, conform Clinicii Cleveland.

Cauzele retenției urinare: infecții, umflături și afecțiuni neurologice.

Simptome: durere sau umflături în partea inferioară a abdomenului și urinare frecventă în cantități mici, conform Institutului Național de Sănătate.

Vezica hiperactivă

Conform dr. Goldfischer, vezica hiperactivă este caracterizată prin nevoia de urinare frecventă, însă acest lucru variază în funcție de individ și de factori precum vârsta și stilul de viață. Uneori poți vizita toaleta chiar și de opt sau nouă ori pe zi.

Urinarea frecventă poate fi cauzată, totodată, de consumul unei cantități prea mari de lichide.

Conform Clinicii Mayo, dacă urinezi de mai mult de nouă ori pe zi te-ai putea confrunta cu o vezică hiperactivă sau cu o infecție urinară. La bărbați, urinarea frecventă poate fi un simptom al unei probleme de prostată.

Cuvinte cheie