Ochiul, fereastra sănătăţii noastre

Ochiul este o fereatra catre univers, iar unele persoane spun ca ar fi chiar o fereastra catre suflet… Am auzit aceasta fraza sub forma: „Ochii sunt ferestre catre suflet.” Oamenii spun asta de obicei atunci cand vad durere, furie sau o alta emotie in ochii altcuiva. Insa cercetari recente ofera o noua conotatie acestei fraze. Ochii nu numai ca sunt ferestre catre emotii, ci sunt chiar ferestre catre suflet.

Cum? Raspunsul se naste chiar din structura ochiului in sine. Cu totii avem linii structurale dferite, puncte si culori ale irisului. Unii oameni pot avea aceaisi culoare de ochi, insa liniile si punctele de pe iris sunt unice la fel ca amprentele. Cu toate ca acestea difera de la persoana la persoana, exista anumite modele continute in iris care sunt des intalnite, iar cercetatori de la Orebro University din Suedia au vrut sa afle daca aceste modele sunt corelate cu anumite trasaturi ale personalitatii.

Ei s-au concentrat pe modelele care „radiaza” din pupila atunci cand pupila se contracta si pe linile in zig-zag de la marginea exterioara a irisului care apar atunci cand pupila se dilata. Ei au studiat ochii a 248 de subiecti pentru a vedea daca aceste modele se reflecta in trasaturile de caracter al fiecarei persoane.

Ce au descoperit

Descoperirile lor au aratat ca cei care au linii radiale condensate sunt mai blanzi, grijulii, de incredere si mai inclinati catre a simpatiza cu ceilalti. Cei care au prezentat mai multe modele in zig-zag au fost mai nevrotici, impulsivi si mai inclinati sa cedeze tentatiilor. Este aproape nebunesc sa te gandesti ca modelele din ochii cuiva pot dezvalui cele mai profunde trasaturi ale personalitatii unui individ. A existat o corelare extrem de clara intre modelele din irisul unei persoane si personalitatea acesteia. Insa aceste legaturi nu implica si cauzalitate, nu-i asa? Corect. Insa, se pare ca atat detaliile ochilor unei persoane si caracterul acesteia pot fi cauzate de acelasi lucru.

Oamenii de stiinta spun ca structura ochilor si personalitatea ar putea fi conectate pentru ca secventa de gene care este responsabila de dezvoltarea structurii irisului contribuie la dezvoltarea lobului frontal din creier, care este practic placa de baza a personalitatii noastre.

Ochii sunt literalmente ferestre catre cele mai profunde aspecte ale personalitatii si ale caracterului nostru. Daca te uiti in ochii cuiva, poti sa vezi cu usurinta daca sunt speriati, tristi sau obositi. Insa daca privesti ochii indeaproape, vei putea vedea si ce fel de psihologie si personalitate are persoana respectiva. Ochii sunt in mod clar o fereastra catre sufletul omului.

 

Cuvinte cheie