Pasi in descoperirea scopului vietii personale

Se spune ca “O viata fara scop, este ca un corp fara suflet.”

S-au scris multe despre scopul vietii. Multi il cauta, putini l-au gasit, dar si mai multi nici nu stiu ca exista ceva numit “scopul vietii”, care este tocmai motivul pentru care am venit pe pamant.

Mark Twain spunea ca: “Cele mai importante doua zile din viata ta sunt ziua in care te-ai nascut si cea in care aflii de ce.”

Multi dintre noi trecem prin viata, fara sa descoperim vreodata scopul pentru care ne aflam pe acest pamant. Traim viata pe pilot automat, facand diferite activitati zilnice, dar care insa, nu ne aduc nici o satisfactie majora. Multi oameni simt ca ceva lipseste in viata lor. Se simt pierduti, rataciti, nu stiu ce anume sa faca cu viata lor.

Cu siguranta fiecaruia dintre noi i s-a intamplat, macar odata in viata, sa se intrebe “de ce face toate lucrurile pe care le face.” Sau sa se simta amortit, disperat, dorind sa faca ceva care sa il inspire si sa il faca sa se simta cu adevarat implinit, insa sa nu stie ce este acel “ceva”.

In termini psihologici asta se numeste “gol existential”. Atunci cand simti ca viata ta nu are nici un sens, ca ceea ce faci nu iti aduce nici un fel de bucurie, de implinire. Atunci cand simti ca ar trebui sa faci altceva, sa faci ceva mai mult, insa nu stii ce sa faci si nu stii unde sa gasesti raspunsuri la intrebarile tale.

In cautarea scopului vietii, exista cativa pasi care te pot ajuta sa il descoperi.

  1. Pasiuni Personale – Ce anume iti place sa faci cu adevarat? (nu te gandi daca iti aduce sau nu, beneficii financiare). Gandeste-te ce anume te face sa te simti VIU, sa te simti ca traiesti, ca vibrezi, atunci cand faci acel lucru.

Ce ai face cu mare drag, chiar daca nu ai fi platit pentru acel lucru?

La ce anume visezi cu ochii deschisi?

Sau ce anume faci cu asa de mare pasiune, incat uiti cand trece timpul?

Ia-ti timp sa te gandesti la aceste intrebari. Scrie raspunsurile pe o foaie de hartie. Este important sa le ai in fata, sa le poti vedea, pentru a-ti putea da seama care poate fi scopul vietii tale.

  1. Pasiuni din Copilarie – Aminteste-ti ce anume iti placea sa faci cand erai mic.

Care erau talentele tale innascute?

Ce anume faceai cu mare placere, instinctiv?

Daca nu iti amintesti, intreaba-ti parintii, la ce anume erai tu bun, talentat, cand erai mic.

Atunci cand suntem mici, instinctiv ne folosim de talentele native, pentru a face ceea ce ne place. Din pacate, pe masura ce crestem si mergem la scoala, suntem invatati cum sa ne comportam, ce trebuie sa invatam, si talentele noastre sunt uitate, lasate de o parte, sau prea putin incurajate.

Asadar, uitandu-ne inapoi, in copilaria noastra, incercand sa ne amintim ce ne facea placere sa facem atunci, ne poate oferi un foarte bun indiciu despre care poate fi scopul vietii noastre.

  1. Imagineaza-te in viitor – Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te ca ai 75 de ani. Cum va arata viata ta atunci?

Ce anume te va face sa te simti ca ai trait o viata implinita?

Ce anume vei dori sa lasi in urma generatiilor viitoare?

Cum vei trai atunci si ce vei dori sa ii inveti pe nepotii tai?

Ia-ti timp sa te gandesti cum va arata viata ta in viitor. Este important sa intelegi ce anume te va face sa te simti implinit, sa simti ca ai trait cu adevarat, o viata cu scop, ca lasi ceva in urma ta.

Pentru unii, descoperirea scopului vietii, poate fi un scop in sine.

Sa stii ca ai un scop in viata, chiar daca, poate inca nu stii care este acesta, este cel mai mare motivator sa mergi inainte, sa depasesti obstacolele vietii, sa te ridici mereu mai puternic si mai hotarat, sa devii o persoana mai buna, mai valoroasa.

Viktor Frankl in “Omul in cautarea sensului vietii”, spunea ca: “Daca ai un scop in care crezi cu adevarat, poti indura aproape orice”. El este unul dintre cei mai important psihoterapeuti, si un supravieturitor al lagarelor de concentrare naziste, unde a fost tinut prizonier in timpul celui de-ai doilea razboi mondial.

Nietzche, deasemenea spunea ca: “Cel care are un de ce pentru care sa traieasca, poate indura aproape orice.”

Asadar, daca inca nu iti cunosti scopul vietii, fa din cautarea lui, un scop in sine! Atunci cand ai un scop in viata, viata ta va capata cu totul alta dimensiune, alta insemnatate.