Persoanele cu o boală autoimună riscă să dezvolte și altele. Iată de ce

Genele reprezinta un factor important în orice boală autoimună, dar nu sunt neapărat determinante. O boală autoimună schimbă viața celor 50 de milioane de americani – adică 1 din 5 – care au una, potrivit Asociației Autoimune.

Cei care au o boală autoimună riscă să dezvolte și altele FOTO Shutterstock

Și există date care sugerează că ratele de autoimunitate au crescut în ultimele două decenii, conform cercetării 2023 din The Lancet. Ca și cum a avea o afecțiune autoimună nu ar fi fost de ajuns, realitatea nefericită este că un sfert dintre persoanele care au boli autoimune au mai mult de una, potrivit Asociației Autoimune.

Cu peste 100 de boli autoimune – inclusiv artrita reumatoidă, lupusul, boala celiacă și boala inflamatorie intestinală – există multe modalități prin care sistemul tău imunitar poate să o ia razna, relatează Yahoo Life.

Deci, ce se întâmplă? De ce faptul de a avea o afecțiune autoimună îți cresc șansele de a dezvolta altele? Aici, intră în discuție factorii care cresc riscul de afecțiuni autoimune, precum și câteva obiceiuri zilnice care pot întârzia sau diminua acest pericol.

Sistemul imunitar: Un lucru grozav… până când se defectează

Sistemul imunitar este sistemul natural de apărare al organismului, aflat în permanență sub supraveghere pentru a detecta amenințări, cum ar fi bacteriile dăunătoare, virușii și alți agenți patogeni, conform InformedHealth.org. Atunci când sistemul imunitar detectează o amenințare, acesta intră în acțiune pentru a lupta împotriva invadatorului.

De cele mai multe ori, răspunsul este atât de eficient încât nici măcar nu vă dați seama că ați întâlnit ceva care v-ar fi putut îmbolnăvi. Alteori, răspunsul inițial al sistemului imunitar nu este suficient, iar tu te alegi cu o infecție sau o boală.

Toată lumea se îmbolnăvește uneori.

În general, sistemul natural de apărare al organismului tău face o treabă destul de uimitoare pentru a-ți menține corpul sănătos. Dar chiar și cele mai bine concepute sisteme pot funcționa defectuos, iar acest lucru se întâmplă atunci când apar afecțiuni autoimune.

În timp ce sistemul imunitar se concentrează în mod normal asupra pericolelor din exterior, autoimunitatea apare atunci când acest sistem spune în mod eronat că amenințarea vine din interiorul casei. Cu alte cuvinte, organismul tău pornește un atac împotriva lui însuși, distrugând țesuturile sănătoase, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

Ce declanșează debutul bolilor autoimune

Genetica este un factor de risc principal și aproape toată lumea poartă gene asociate cu anumite afecțiuni autoimune. Cu toate acestea, potrivit National Institutes of Health, majoritatea oamenilor nu vor dezvolta o afecțiune autoimună decât dacă ceva din mediul lor sau din stilul de viață declanșează funcționarea defectuoasă a acelor gene specifice.

Printre factorii declanșatori identificați se numără infecțiile bacteriene sau virale, cum ar fi Epstein-Barr; anumite medicamente și expunerea la toxine, cum ar fi fumul, mercurul, substanțele chimice sau lumina excesivă a soarelui; modificări ale sănătății intestinale cauzate de o dietă necorespunzătoare și stresul.

Așadar, să revenim la întrebarea inițială: de ce faptul de a avea o afecțiune autoimună vă crește șansele de a dezvolta altele? Iată câteva dintre teoriile care înconjoară motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Genele

Printre unele dintre cele mai studiate afecțiuni autoimune, cercetătorii au identificat anumite gene asociate cu un risc mai mare de a dezvolta aceste boli, existând o oarecare suprapunere.

De exemplu, lupusul, artrita reumatoidă, scleroza sistemică și sindromul Sjögren au în comun mai mulți factori genetici, potrivit unui studiu din 2022, publicat în Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Acesta este motivul pentru care unele dintre aceste boli pot apărea împreună.

Factorii genetici precum istoricul familial, sexul, rasa și etnia par să influențeze, de asemenea, susceptibilitatea la boli autoimune. Un istoric familial crește riscul cu 20%, iar 3 din 4 persoane diagnosticate cu o boală autoimună sunt de sex feminin, potrivit statisticilor Asociației Autoimune.

Cuvinte cheie