Plantele care ajută la eliminarea grăsimilor din ficat și sprijină regenerarea acestuia

Organ de care depinde întregul organism, deoarece participă la digestie, ficatul se ocupă de eliminarea substanţelor nocive pătrunse în organism prin ingerare sau prin metabolism; de asemenea, produce proteine, colesterol şi furnizează energie. În timpul procesului metabolic, celulele hepatice pot fi afectate, iar în unele cazuri se poate ajunge la ciroză sau la cancer. Ficatul are însă şi cea mai mare putere de regenerare. Doar un sfert de ţesut hepatic sănătos poate creşte până la 100%, având funcţii perfecte.

În combinaţie cu pulberea de ghimbir scade riscul calculilor biliari
Cel mai frecvent tratament utilizat în regenerarea hepatică este un complex de flavone extras din armurariu, cunoscut sub numele de silimarină. Acesta protejează şi reface membrana celulelor hepatice, stimulează eliminarea toxinelor şi scade depunerile de grăsimi în ficat. În plus, combate radicalii liberi prin intensificarea producţiei de antioxidanţi, fiind remediul ideal pentru hepatite cronice şi acute, ciroze, insuficienţă hepatică. Asociat cu gingerolul din pulberea de ghimbir, scade şi riscul apariţiei calculilor biliari.

Aloe vera creşte capacitatea de vindecare
Sucul cu pulpă extras din aloe vera conţine complexe de vitamine şi de aminoacizi esenţiali, care sporesc vindecarea afecţiunilor hepatice interne, dar şi manifestările cutanate, des întâlnite în bolile de ficat. La fel de recomandat este şi uleiul extravirgin de somon, combinat cu sucul de cătină albă. Acesta este considerat leacul-minune pentru regenerarea hepatică şi eliminarea lipidelor care afectează ficatul şi inima. Principiile active din aloe, ulei de somon şi cătină albă cresc imunitatea, reduc multiplicarea virusurilor hepatice B şi C şi colesterolul rău.

Cura cu isop elimină grăsimile din ficat
Infuzia, dar şi tinctura sau pulberea de rostopască sunt ideale pentru afectările virale ale ficatului. Acestea au efecte tonice şi drenante asupra celulelor hepatice, pe care le ajută să se multiplice. Sunt la fel de bune şi în bolile biliare, în special în dischinezii şi inflamări. În timpul tratamentului cu această plantă evitaţi consumul de grăsimi, de carne (mai ales de porc), de alcool, prăjeli şi băuturi carbogazoase. Dacă nu toleraţi gustul, puteţi încerca o cură cu isop, care ajută la eliminarea grăsimilor din ficat şi uşurează procesul de metabolizare a alimentelor. Acesta este antiseptic, conţine calciu, fier, potasiu, mangan, cupru, zaharuri, taninuri, glucide, flavonoide, şi este considerat de fitoterapeuţi un campion al sănătăţii, cu efecte benefice în tratarea a peste 60 de boli grave.

Sunătoarea are proprietăţi cicatrizante
În hepatitele cronice şi acute, sunătoarea este un bun remediu, deoarece protejează ficatul de procesele distructive. Pentru a obţine rezultate bune, se bea zilic câte un litru de ceai, fără alte adaosuri. Cura va răspândi în organism acid valerianic, saponine, colină, rutină, ulei volatil şi multe alte principii active care acţionează ca sedative, antiseptice, cicatrizante, antiinflamatoare hepatice şi intestinale, antibiotice, revigorante şi remineralizante.

Seminţele de in ajută la buna funcţionare a sistemului sangvin
Morcovul, sfecla, dar şi toate legumele verzi ajută ficatul să se menţină curat şi să îşi îndeplinească funcţiile, iar acest proces nu se poate desfăşura în lipsa vitaminelor şi a mineralelor. La fel de bune sunt şi nucile sau seminţele, în special cele de in. Doar două linguriţe măcinate, consumate zilnic, previn excesul hormonal şi ajută la buna funcţionare a sistemului sangvin. Astfel, ficatul, care are şi funcţia de a filtra sângele, lucrează mai puţin pentru a se regenera.

Pe lângă toate acestea, consumaţi zilnic şi alimente bogate în sulf. Usturoiul, broccoli sau ceapa sunt doar câteva dintre legumele care ajută la creşterea enzimelor şi, ulterior, la curăţarea ficatului. Tofu, ouăle şi laptele de soia nu trebuie nici ele ocolite, căci conţin lecitină, care contribuie la metabolizarea grăsimilor şi la reducerea colesterolului. De evitat sunt alimentele care conţin aditivi alimentari sintetici, zahărul rafinat, îndulcitorii artificiali, mesele copioase, margarina şi uleiurile extrem de procesate, alcoolul, tutunul, stresul, medicamentaţia excesivă, oboseala şi prăjelile. Acestea îmbolnăvesc ficatul, care îşi va manifesta suferinţa prin migrene, stări de anxietate, oboseală permanentă şi iritabilitate, greaţă, apetit scăzut, dureri în regiunea abdominală, care pot fi însoţite de umflături, mâncărime a pielii, îngălbenire a unghiilor şi a albului ochilor şi chiar scaune cu sânge şi urină închisă la culoare. (sursa:doctorulzilei.ro)

Cuvinte cheie