PODCAST: “Cartea Brâncuși, dragostea mea” va fi publicată și în limba hindi

PODCAST: “Cartea Brâncuși, dragostea mea” va fi publicată și în limba hindi

Claudia Motea, actriţa de origine romȃno-canadiană, care a reușit  să se impună pe scena vieții culturale românești ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare și profesoară de artă dramatică, a fost invitata Ilenei Vlăduț la podcastul Business Philosophy.

 

DESCRIERE:

0.00 Prezentare invitată Claudia Motea, actriţa de origine romȃno- canadiană Claudia Motea, care a reușit să se impună pe scena vieții culturale românești ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare și profesoară de artă dramatică.

0.33 Business Philosophy … ce nume interesant …”faci filozofie și dai de bani”. Femei de succes în lumea artistică; o meserie făcută din pasiune. 2.22 Mulțumirea Claudiei pentru întâlnirea cu Ileana…”o Sămânță Brâncușiană…. Ar fi trebuit ca eu să-ți pun ție întrebările.”

3:08 Cum a început drumul Claudiei în lumea artei. Călătoria în SUA și apoi în Canada. 4.22 Aventura emigrantului, cu vicisitudini și peripeții amuzante. 4.48 “Sunt pe drumul fericirii în viața mea” și îmi fac evenimentele culturale. Nu doar interpretez, ci și scriu, produc spectacole, predau arta dramatică, la UZPR sunt șef departament mass-media diaspora și conduc Teatrul NostruM.

5.40 “Băi, dar când ai timp de toate astea? …. sunt foarte matinală și respir aceste lucruri …. Am trăit o zi miracol.” 6.54 Timpul galopează … dar depinde și cu ce îl umpli! … Am multe proiecte făcute. Sunt ca omul-orchestră!

7.27 Anul 2024 a fost dedicat de către actrița Iuliei Hasdeu, prin spectacolele omagiale la împlinirea a 155 de ani de la nașterea ei. 8.13 Apogeul spectacolului “Iulia Hasdeu – Mesaje de dincolo”: Piesa va fi jucată în Elveția, la Montreux, unde se va amplasa și o placă memorială.

10.04 “Poate că de asta am venit eu ca să finalizăm acest lucru, în memoria Iuliei Hasdeu.” 10.54 Sunt proiecte independente, nu vine nimeni să te susțină din afară, în lumea teatrului.

11.53 În spectacolul ”Brâncuși, dragostea mea”, cum te simți în pielea femeilor care au gustat din apropierea de Brâncuși?

12.24 Milita Petrascu a fost poate cea mai dedicată dintre toate femeile lui Brâncuși. Dacă ea nu îl iubea, poate că acest complex monumental de la Târgu Jiu nu ar fi existat … Brâncuși a luat-o cu lugu-lugu … și ea i l- a dat lui ca să îl realizeze.

14.32 Spectacolul s-a jucat cu biletele sold out în Timișoara și în alte orașe ale țării. Prin interpretarea sa, Claudia Motea întregeste mesajul brâncușian prin inima lui Brâncuși.

15.02 Pe 19 februarie este la Târgu Jiu pentru a interpreta la Masa Tăcerii câteva scene din spectacol. O va adapta pe Maria Tănase pentru Târgu Jiul: Vreau să se simtă cum curge sângele gorjean. Este o onoare pentru mine această invitație!

15.48 Pe 24 februarie, de Dragobete, va juca spectacolul la Palatul Culturii din Turnu Severin. 16.08 Pe 16 martie, când a murit Brâncuși, vreau să fac acest spectacol, poate la Sala Dales, Teatrul Național sau în alt loc. 17.10 PREMIERA: Cartea Brâncuși Dragostea mea, care este deja tradusă în 10 limbi, va fi publicată în limba hindi, în iunie 2025, în România.

17.51 Cum anul 2025 este anul Eminescu, împlinindu-se 175 de ani de la nașterea sa, pregătesc spectacolul “Iubirile lui Eminescu”. 18.30 Alt proiect la care lucrez și prin care voi aduce un omagiu teatral este dedicat Reginei Maria, împlinindu-se 150 de ani de la nașterea sa.

19.48 Predau actorie copiilor de la Centrul Cultural Eminescu, din București. Avem spectacole de Paște și în luna iunie pentru Eminescu. Copiii chiar își scriu monoloagele și apoi le punem în scenă împreună. La finalul spectacolelor e un adevărat miracol pentru părinți, bunici și copii.

21.24 Educația micilor artiști prin teatru le dă încredere (200 de copii). 22.34 Ești ca o a doua mămică a copiilor. “Sunt iubită de ei. Iubirea cheamă iubire … cum zicea Brâncuși.” 23.07 Care este secretul tău, că tot întinerești? Pasiunea și lumina interioară te încarcă?

24.27 Cum e omul Claudia Motea? Cum arată la tine o zi liberă? Totul se învârte în jurul artei, fac ce face toată lumea și îmi place mult să călătoresc. 25.17 Îmbin plăcutul cu utilul, că altfel nu se poate.

26.00 Brâncuși, ca și Eminescu sau Regina Maria, sunt o sursă infinită de inspirație. Artiștii însă pot aduce în fața publicului și alte aspecte din viața lor. 26.55 Am renăscut prin emigrarea în Canada. Mi-am dezvoltat comunicarea umană și am realizat cât de prețioasă este. Omul contează.

27.35 Mă leg sufletește de un om. În Toronto se vorbesc 100 de limbi și noi trebuia să ne cunoaștem ca oameni…. iar dacă nu rezonăm, nu mai apucăm să aflăm altceva, unii despre alții.

28.34 Forez în inima acestor personalități (Brâncuși, Eminescu) pentru că prin ei și eu mă înalț spiritual. Încerc să ating măreția artistică și sufletească.

29.19 Marele diplomat român Nicolae Mareș spunea “Toată viața mea am abordat numai personalități …. pentru că doar așa poți să înveți mult.” 30.54 Eminescu spunea că în om este un șir nesfârșit de oameni. Eu, ca actriță, intru în pielea personajelor și le trăiesc, mă înalț.

31.32 Lumea nevăzută ne dă mereu semne, rețete asumate pentru trup, minte și suflet, ca să slăbim limitările pe care mintea ni le impune. Vă invităm la teatru!

Podcastul Business Philosophy, care este realizat de Clubul Media Business, este sprijinit de Aqua Carpatica.

Cuvinte cheie