Poftele alimentare şi cum să le ţii din scurt

Dorinţa bruscă şi acută de anumite alimente este o luptă universală. Cercetările arată că peste 90% dintre oameni se confruntă cu pofte alimentare şi că bărbații sunt mai predispuși să poftească la alimente sărate, iar femeile la alimente dulci şi bogate în grăsimi.
Problema cu poftele e că ele te determină să mănânci mai degrabă alimente nesănătoase şi periclitează eforturile de a slăbi şi a avea o dietă echilibrată.

Ce-i de făcut? Iată câteva trips & tricks culese de la specialişti:

1. Bea apă. Setea este deseori confundată cu foamea sau poftele. Aşa că, atunci când simţi că ai vrea ceva bun, bea un pahar mare de apă şi aşteaptă câteva minute. S-ar putea să constaţi că îţi era de fapt sete. Plus, s-a constatat că consumul de apă reduce apetitul şi este eficient în lupta cu kilogramele.

2. Mănâncă mai multe proteine. Proteinele necesită mai mult timp şi mai multă energie pentru a fi procesate de organism. Ele dau o senzaţie de saţietate care durează mai mult, deci te fac să mănânci mai rar.
Cercetările au arătat că o creştere cu 25% a consumului de proteine au redus poftele cu 60%.

3. Distrage-ţi atenţia. Fă o plimbare sau un duş pentru a uita de pofte. Uneori, schimbarea cadrului şi a focusul poate face minuni în privinţa asta. Unele studii arată că şi mestecatul gumei ajută.

4. Planifică-ţi mesele. Când ştii exact ce vei mânca pe parcursul unei zile sau chiar săptămâni, îţi va fi mai uşor să eviţi tentaţiile şi îţi vei ţine mai bine poftele în frâu.

5. Evită să îţi fie foarte foame. Foamea este unul dintre cele mai mari motive pentru care experimentăm pofte. O idee bună este să te asiguri că mănânci regulat şi că ai mereu la îndemână gustări sănătoase.
Mesele sous-vide pline de nutrienţi, pe care le ai gata în 5 minute, îţi vor potoli şi foamea şi poftele.

6. Evită stresul. Stresul poate induce poftele și influența alegerile alimentare, în special în cazul femeilor. S-a demonstrat că, atunci când experimentează stresul, femeile mănâncă mult mai multe calorii și au mai multe pofte. În plus, stresul crește nivelul de cortizol din sânge, hormonul care poate contribui semnificativ la acumularea kilogramelor, în special în zona abdomenului.

Încearcă să reduci la minim stresul planificând mesele, prin meditaţie şi reducând ritmul alert de viaţă. Poti apela la hipnoza pentru slabire – te va ajuta sa reduci greutatea in exces si sa aduci in viata ta noi obiceiuri alimentare sanatoase.

7. Dormi suficient. Apetitul este influenţat în bună măsură de hormoni. Privarea de somn perturbă fluctuațiile acestora și poate duce la o slabă reglare a poftei de mâncare și la pofte puternice. Studiile arată că persoanele care nu dorm suficient au cu 55% mai multe șanse de a deveni obezi.

8. Mănâncă mindful. Asta presupune ca atunci când mănânci să fii prezent şi atent la alimente, la mirosurile, texturile, gusturile lor, să încetineşti ritmul şi să mesteci cu răbdare.

Un studiu a constatat că mâncatul conștient reduce episoadele de consum excesiv de la 4 la 1.5 pe săptămână, odată cu severitatea excesului de alimente.