Recunoștința înseamnă a fi receptiv la viață. Primiți cu grație și împărtășiți

Recunoștința. „Majoritatea oamenilor nu pot primi ceva grațios. Etica socială ne-a învățat că a dărui este important, dar  a lua nu este important. Da, luarea nu este importantă, dar primirea este foarte importantă. Este nevoie de o anumită cantitate de grație, o anumită cantitate de umilință. Uită-te la orice aspect al vieții tale. Tot ceea ce meriţi, primeşti de fapt.

De exemplu, vedeți câte persoane și lucruri au fost implicate în hainele pe care le purtați chiar acum – de la persoana care a plantat semințele de bumbac la milioanele de organisme implicate în creșterea plantelor. De la cei care au pregătit bumbacul – de la cultivare la țesut până la filare – pentru producătorul de îmbrăcăminte, agentul, distribuitorul și vânzătorul. Chiar și mâncarea pe care o mănânci, doar pentru ca ea să intre în sistemul tău, cât de multe vieți diferite au participat la acest lucru? Dacă știți acest lucru și dacă primiți cu grație, veți fi copleșiți de recunoștință.

Recunostinta nu este o atitudine, este ceva care iese din tine. Dacă este vorba doar de o atitudine cultivată, nu este de mare importanță. Oamenii v-au spus întotdeauna: cuvintele magice sunt „mulțumesc”, dar recunoștința nu este cultivată. Ea se întâmplă când ești copleșit de ceva sau de cineva. Să presupunem că mori de foame și că cineva ți-a dat o bucată de pâine, acum vor veni la tine lacrimi de recunoștință. Dacă ți-ar fi dat acea bucată de pâine în orice moment, chiar dacă ți-ar fi dat o pâine întregă, n-ar fi însemnat nimic pentru tine. Dar, în acel moment de foame, te-ai uita la persoana care ți-a dat bucata de pâine cu recunoștință enormă pentru că ești copleșit de această experiență. Recunoştinţa nu trebuie neapărat să găsească expresia sub forma unei elocvenţe, ar putea fi doar o privire, o atingere, o lacrimă.

Totul în existență cooperează cumva pentru a vă menține în viață și în starea de bine acum. De la suflarea ta, până la mâncarea pe care o mănânci, la soarele care se ridică și se instalează sus pe cer. Dacă sunteți capabili să vă uitați într-un singur lanț de evenimente, asta vă va putea ajuta  să fiți plini de recunoștință pentru toți oamenii și lucrurile implicate.

Deci, dacă vezi modul în care se întâmplă viața, nu poți să fii recunoscător? Numai dacă trăiți în mod flagrant, crezând că sunteți regele acestei planete, veți pierde totul, veți pierde întregul proces de viață. În caz contrar, totul vă va copleși. Și dacă sunteți copleșiți de recunoștință, sunteți într-o stare extrem de bună de receptivitate.

Întregul proces de yoga este de a vă face receptivi în moduri mai adânci și mai profunde – modalități care nu sunt în experiența actuală a vieții; Acesta este singurul scop. A fi copleșit de recunoștință este o modalitate foarte frumoasă de a fi receptiv. Poate deschide oamenii în anumite moduri. Cea mai grea parte a lucrării cu oamenii pe calea spirituală e de a-i face receptivi. Dacă au lucrat cu propria lor capacitate de a primi, atunci, să le  acorzi ceea ce le este necesar este foarte simplu. Dacă cineva este înfometat, nu este greu să-l faci să mănânce. Dar pentru a-l face să îi fie foame, este o muncă grea.
Însuși procesul vieții este un fenomen constant de primire. Nu ai nimic de-al tău să dai. Primirea este tot ce puteți face. Primiți cu grație și împărtășiți. Asta e tot.” – Sadhguru

 

Cuvinte cheie