Regenerarea ficatului când renunți la alcool

Regenerarea ficatului când renunți la alcool

Te gândești să renunți la alcool? Specialiștii în bolile ficatului explică modul în care organismul își revine.

Alcoolul dăunează grav ficatului FOTO Shutterstock
Alcoolul dăunează grav ficatului FOTO Shutterstock

Nu este un secret că alcoolul are un impact asupra sănătății ficatului. În ciuda acestui fapt, România este pe locul cinci în Uniunea Europeană la consumul de alcool, cu 11 litri de adult/pe an. Mai mult, 35% din români recunosc că au băut excesiv cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

„Avem tendința de a ne ignora ficatul, pentru că, deși îți poți simți inima bătând, plămânii respirând și stomacul mârâind, nu ai cu adevărat nicio legătură senzorială cu ceea ce face ficatul tău”, spune Dr. Adam Scioli, director medical și șef al secției de psihiatrie la Centrele de tratament Caron, anunță thehealthy.com. 

Majoritatea toxinelor (inclusiv alcoolul) sunt absorbite în intestine și trec prin ficat pentru a fi procesate înainte de a fi distribuite în restul corpului.”

Ficatul se va regenera

Este important de știut că leziunile provocate de alcool la nivelul ficatului pot fi reversibile. Alcoolul poate provoca diferite grade de afectare a ficatului, în funcție de cantitatea consumată, precum și de impactul altor afecțiuni medicale pe care o persoană le poate avea asupra sănătății ficatului.

Dr. Haque este hepatolog  și medic specialist în medicina dependenței, care tratează pacienții cu boli hepatice și tulburări de consum de substanțe concomitente. „Deoarece bolile hepatice pot fi silențioase în stadiile incipiente, uneori pot lua pacienții prin surprindere dacă o anomalie apare în analizele de sânge sau în imagistică”, spune Dr. Haque.

„Atunci când o persoană încetează să mai bea alcool, există adesea o îmbunătățire a leziunilor hepatice. Dacă leziunea este ușoară, aceasta poate fi complet inversată, iar dacă leziunea este mai cronică, atunci se poate îmbunătăți parțial, dar acest lucru este încă asociat cu beneficii pentru sănătate”, spune Dr. Haque.

Inflamația cronică este o problemă care poate duce la o varietate de afecțiuni, cum ar fi artrita, astmul, diabetul, cancerul, Alzheimer și bolile de inimă. Blogul Clinicii Cleveland spune: „Simptomele inflamației cronice pot fi mai greu de depistat decât cele ale inflamației acute”.

„Acest organ are o capacitate remarcabilă de regenerare”, spune Dr. Ulm.

 Renunțarea la băutură întrerupe acest ciclu de inflamație cronică, un prim pas esențial în vindecare.

Cuvinte cheie