De foarte multe ori putem remarca persoane care se simt prinse ca într-o colivie atunci când vorbesc despre viaţa lor.
Se pot plânge de o relaţie cu probleme ce le aduce numai supărare şi stres, fără să poată vedea un mod de rezolvare a problemelor sau că poate fi timpul să îşi găsească un alt partener.
De asemenea, se mai pot plânge de job, de starea de sănătate sau de faptul că nu se simt înţelese, apreciate, iubite sau pentru că nu li se recunosc anumite merite.
Ce este important de subliniat este faptul că a trece printr-o situaţie grea este o problemă care face parte din regulile vieţii. Însă a rămâne prea mult timp într-o situaţie care ne stresează sau nu ne face bine ţine de alegerea fiecăruia sau mai degrabă de rezistenţa noastră la schimbare.
Posibile cauze care pot duce la rezistenţă la schimbare
Care pot fi situaţiile în care individul se blochează, poate fără să îşi dea seama, ceea ce denotă o rezistenţă mare la schimbare?
Pentru a fi mai simplu de înţeles, am să le descriu astfel:
- Familia. În orice familie pot exista anumite probleme de comunicare sau de ordin afectiv. Însă, atunci când acestea se agravează, poate fi timpul să luaţi o decizie. Puteţi apela la consilierea de cuplu sau, în cazul în care problemele sunt foarte grave (adică, avem parte de bătăi, scandaluri, certuri, jigniri), poate fi momentul să vorbiţi cu un avocat pentru a găsi formula potrivită de divorţ.
- Cariera. În privinţa carierei, putem să ne plângem de faptul că domeniul de activitate nu ne face plăcere sau de faptul că interacţiunile cu şefii, colegii, subalternii ne fac rău. Poate fi doar o impresie sau poate fi un adevăr. În funcţie de anumite circumstanţe, poate fi cazul să vă schimbaţi domeniul de activitate sau doar firma la care lucraţi.
- Prieteniile toxice. Prietenii pot reprezenta o binecuvântare sau un blestem. Dacă aceştia sunt personalităţi adictive, dacă sunt imaturi şi fac fapte care ne pun într-o lumină proastă, atunci putem vorbi de o situaţie ce trebuie evaluată corect. Astfel putem să îi ajutăm să treacă peste problemele lor sau, în cazul în care nu reuşesc acest lucru şi există pericolul să ne distrugem propria viaţă din cauza problemelor lor, putem decide să ieşim din acea prietenie.
- Ipohondria sau somatizările de orice fel pot face viaţa un calvar oricărei persoane. În această situaţie este nevoie de un psihoterapeut, dar şi de un medic care să ajute pacientul să îşi depăşească fricile ce se ascund în spatele senzaţiei că este bolnav.
- Adicţiile. Adicţia de alcool, droguri sau medicamente este o formă de intoxicare a minţii care poate face individul să devină ipohondru. Îl poate face să se plângă de probleme care există doar în imaginaţia lui sau, în cazul în care are cu adevărat o problemă, nu îl lasă să vadă ieşirea din aceasta.
Rezistenţa la schimbare poate ascunde anumite afecţiuni psihice?
Cu siguranţă, da. Rezistenţa la schimbare presupune existenţa unor tulburări de natură psihică, precum:
- Depresie
- Anxietate
- Tulburare bipolară
- Tulburare paranoidă
- Tulburare borderline
- Tulburare pasiv-agresivă
- Tulburare dependentă
Ce trebuie să facem pentru a scăpa de această rezistenţă la schimbare?
Soluţia optimă o poate reprezenta un psihoterapeut. Acesta vă poate ajuta să descoperiţi care este adevărata cauză a rezistenţei la schimbare şi care pot fi afecţiunile psihologice asociate acestei rezistenţe. Abia apoi se poate trece la un plan individualizat de rezolvare a problemei.