Beneficii și contraindicații – Sarea iodată în alimentația românilor

Sarea iodată a fost introdusă în alimentație la începutul anilor 1900.
Pentru a combate deficitul de iod al populației de la acea vreme și pentru a evita bolile tiroidiene din cauza acestui deficit.

Medicul ieșean Răzvan Socolov a vorbit despre beneficiile aduse de consumul de sare iodată, dar și despre necesitatea unei campanii pentru ca populația să afle ce se întâmplă în cazul consumului excesiv de sare.

Cancerul de tiroidă nu ar fi declanșat de consumul în exces de sare iodată, spune Răzvan Socolov, pentru că o persoană ar trebui să consume o cantitate uriașă de sare într-o singură zi, ca organismul să fie afectat.

„Legat de cancerul de tiroidă, nu văd cum ar fi legat de excesul de iod. Într-adevăr excesul poate da o inhibare a funcției tiroidei, o scădere a hormonilor tiroidieni. Dar vorbim de exces la peste 25-30 grame de sare pe zi, adică 4-5 lingurițe. De obicei, cantitatea de sare pe care o folosim în mod obișnuit nu depășește o linguriță pe zi. Este însă necesară utilizarea sării iodate? Necesarul de iod al unui adult este de 150 micrograme pe zi, în medie”, a declarat Răzvan Socolov, medic la Spitalul „Elena Doamna” și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Necesarul de iod poate fi asigurat din diverse surse, precum laptele de vacă, peștele, fructele de mare, ouă sau prune, spune profesorul ieșean.

„Studiile arată că în țările dezvoltate, persoanele cu dietă echilibrată își asigură necesarul din aceste elemente fără a fi nevoie de suplimentare. Dar nu toți avem o dietă echilibrată. Cei cu dieta vegetariană de exemplu sunt în 25% din cazuri cu deficit de iod alimentar. La fel, gravidele, femeile care alăptează și copiii nu realizează un aport suficient din alimentație”, a mai transmis acesta.

Cuvinte cheie