Sarmale de post. Rețeta de sarmale în foi de varză și cea în foi de viță-de-vie

Sarmalele de post se pot realiza cu foi de varză murată, foi de viță-de-vie, foi de ștevie sau cu foi de podbal opărite. Aceste sarmale fac parte din cele mai delicioase mâncăruri tradiționale românești. Câte arome, atâtea rețete de sarmale. Majoritatea românilor apreciază astfel de preparate culinare.

În perioada de Post se pregătesc sarmale fără carne, în oale de lut, care sunt foarte delicioase și pot fi cu ciuperci, țelină, morcovi, roșii, pătrunjel, soia.

1. Sarmale de post cu foi de varză

Acestea sunt delicioase și satisfac chiar și cele mai pretențioase papile gustatice.

Se folosesc următoarele ingrediente: o varză murată, 200 g orez, 4 cepe, 50-80 g bulion, 1-2 morcovi, puțin cimbru, boia, ulei, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se undește în ulei încins
  • Se curăță morcovii, se spală, se taie mărunt și se adaugă în tigaia cu ceapă
  • Se spală orezul, se scurge de apă și apoi se adaugă peste ceapa călită
  • Se fierbe orezul puțin, adăugând și puțină apă
  • Se condimentează umplutura de sarmale cu sare, piper, cimbru și boia
  • Se face un sos dintr-o ceapă undită, boia, piper și bulion
  • Se ia varza, se taie cotoarele și se pregătesc frunzele
  • Cotoarele de la varză se taie fideluță
  • Se umplu foile de varză cu orez
  • Se unge o oală cu ulei, se așază un strat de varză și apoi un strat de sarmale
  • Se pune un strat de sos cu ceapă și bulion și apoi iar un strat de sarmale
  • Se repetă această metodă și la final se pune un strat de varză cu puțin bulion diluat cu apă
  • Se adaugă apă și cimbru, iar apoi se fierb sarmalele o oră la foc mic.

2. Sarmale de post cu soia

Sarmalele de post sunt în general subțiri și se servesc cu puțină zeamă de lămâie.

Se folosesc următoarele ingrediente: o varză murată, 100 g soia, 200 g orez, 50 g bulion, ulei, 4 cepe, 3 cartofi, 2 morcovi, 3 roșii, 3 linguri făină albă, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, puțin cimbru, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se fierbe soia în apă cu sare, apoi se pune la scurs
  • Se curăță ceapa, se spală și se pune la undit
  • Se adaugă orezul și soia peste ceapă
  • Se adaugă cartofii și morcovii dați pe răzătoare, roșiile tocate, bulionul, verdeața tocată mărunt, făina și condimentele
  • Se obține o compoziție pentru a umple frunzele de varză
  • Se unge o oală cu ulei, se pun sarmalele, se acoperă cu apă și se dă o oră la cuptor.

3. Sarmale de post cu foi de viță-de-vie

Frunzele de viță-de-vie se pot cumpăra de la piață și dacă sunt sărate se pot ține puțin în apă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 40-50 frunze de viță-de-vie, 200 g orez, 2 ardei grași, 4 cepe, 2 morcovi, ulei, 50-80 g bulion, 200 ml borș acru, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se undește în ulei încins
  • Se spală ardeii, morcovii, se taie mărunt și se adaugă peste ceapă
  • Se adaugă orezul, puțină apă, verdeața tăiată mărunt, sare, piper și bulion
  • Se pregătesc foile de viță, se opăresc și se taie codițele
  • Se umplu foile de viță cu orez
  • Se unge o cratiță cu ulei, se pune un strat de frunze, apoi sarmalele și se acoperă cu apă
  • Când sunt aproape fierte se adaugă borșul acru, bulionul și puțin mărar tocat
  • Se mai fierb 15 minute și apoi sarmalele se pot servi calde.

4. Sarmale de post cu ștevie

Se folosesc următoarele ingrediente: 40 frunze de ștevie, 200 g orez, 4 cepe, 50-80 g bulion, ulei, 2 morcovi, 200 ml borș acru, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se face umplutura ca la rețetele de sarmale de mai sus
  • Se opăresc frunzele de ștevie în apă clocotită
  • Se umplu foile de ștevie cu orez
  • Se unge o oală cu ulei, se pun sarmalele, se adaugă sosul realizat din ceapă undită și bulion, borșul, piper, bulion și puțină apă
  • Se fierb sarmalele la cuptor timp de o oră.

Poftă bună!

Cuvinte cheie