Definiţia obişnuită a somnului face referire la întreruperea totală, temporară şi reversibilă a contactului conştient cu exteriorul şi interiorul nostru. Dacă nu ne putem relaxa, nu avem ce întrerupe la nivel conştient şi rămânem în stare de veghe multe ore în noapte, situaţie numită „hiperexcitaţie corticală”, expresie dată de existenţa unor stimuli mentali de intensitate crescută. Oboseala care împiedică somnul mai provine şi din sfere la care nu te-ai gândi că pot induce insomnia: excesul de sexualitate cu pierdere de fluide vitale, excesul de transpiraţie, excesul de alimentaţie sau mâncare nepotrivită, care suprasolicită aparatul digestiv, micţiunea şi defecaţia în exces (atenţie la produsele pentru slăbit), excesul de produse chimice la nivelul părului, excesul de fumat, excesul de expunere la soare, suprasolicitarea vizuală, suprasolicitarea vocală (vorbit, cântat excesiv), suprasolicitarea fizică extenuantă etc. Pentru alţii, somnul nu este o problemă, dimpotrivă, dorm prea mult sau la ore nefiziologice, în timpul zilei. Din păcate, ei nu îşi dau seama că sunt mult prea mult timp „decuplaţi” de la starea de conştienţă şi, în consecinţă, privaţi de sublimul unei vieţi în care pot deveni propriul lor stăpân, deoarece lipsa de claritate determinată de somnolenţă, te face pasiv şi incapabil să iei propriile decizii sau îţi asumi decizii dictate de ambiţii egotice care nu au legătură cu realitatea, pentru că nu ai când să o trăieşti. În această situaţie, este aproape imposibil să atingi starea de somn conştient, pentru că lenea blochează stările înalte de conştiinţă. Experienţele cu grupuri de voluntari au dovedit că oamenii pot fi privaţi de apă şi mâncare mai multe zile, dacă li se oferă un mediu calm şi securizant, fără să apară tulburări de comportament; în schimb, fără somn, tulburările de comportament se instalează destul de repede.
Din multitudinea de plante ajutătoare, considerăm că cele care cresc spontan în flora ţării celui care şi le administrează sunt mult mai potrivite pentru inducerea somnului conştient.
Levănţica, pe lângă efectele antidepresive, anxiolitice, analgezice şi antispastice, creează o stare de „calm lucid”, care permite manifestarea discernământului la toate nivelurile fiinţei, sublimând stările neplăcute în stări elevate; creşte concentrarea mentală, dar asigură şi relaxare favorabilă manifestării noastre aşa cum suntem în realitate, fără influenţele celor din jur, precum şi acceptarea propriei fiinţe. De remarcat culoarea acestei plante, care induce stările prezentate mai sus în cromoterapie. Se administrează pe tot parcursul zilei, fie sub formă de pulbere (câte o linguriţă subligual, de 4 ori, timp de 20 minute), fie sub formă de tinctură (câte 1 linguriţă de 3 ori zilnic, cu un pahar apă, între mese), fie sub formă de capsule, câte 2 capsule de 2 ori zilnic, între mese, fie sub formă de ulei aplicat exterior (câte o picătură pe frunte, creştetul capului şi zona occipitală).
Salcia, sub formă de muguri (în gemoderivat), pe lângă efectul de intensificare a eritropoezei (formarea globulelor roşii), utilă în anemii, reuşeşte să sublimeze energiile sexuale joase, posesive, care creează gelozie, obsesie, isterie, tipice relaţiilor de cuplu conflictuale, în energii feminine sau masculine proprii fiecărui arhetip, ca şi când ar da naştere unui vas în care stările rele îşi regăsesc locul şi se luminează. Chiar şi simbolistica Salciei aminteşte de efectul magic al acesteia, dacă evocăm scena în care Orfeu o scoate pe Euridice din tărâmul morţilor ţinând în mână o ramură de salcie. În antichitate se pare că a existat o legendă a zeiţei Salciei, care ulterior a cedat locul Atenei. Se administrează zilnic (câte o monodoză numai seara), cu un pahar apă.
Teiul, sub formă de muguri (în gemoderivat), pe lângă efectul anxiolitic, antispastic, sedativ, are şi acţiune vasodilatatoare blândă. Acţionează asupra axei cortico-hipotalamice şi asupra substanţei reticulate, crescând nivelul de serotonină, cu efect calmant şi de inducere a stării de bunătate, afectivitate, iubire necondiţionată. Este indicat în distonie neurovegetativă, nevroze, epilepsie, hiperemotivitate, colici abdominale. În antichitate era considerat un arbore sacru, crezându- se că ramurile sale aveau forţa unui talisman care proteja împotriva fulgerului şi spiritelor rele. Se consumă numai seara, câte 1 monodoză cu un pahar de apă.
Păducelul, emblemă a speranţei imediate la vechii greci, iar la egipteni asociat cu cultul Fecioarei Maria, se spune că are puterea unui talisman (să alunge spiritele rele, să protejeze de fulgere, să apere recoltele şi să gonească şerpii). Eliberează inima de toate emoţiile negative şi permite manifestarea iubirii, liniştirea minţii, care se poate „coborî” în Suflet, acum împăcat şi liniştit, permiţând un somn lucid. Se administrează pe tot parcursul zilei, fie sub formă de gemoderivat (câte o monodoză de 2 ori zilnic, între mese, cu apă), fie sub formă de pulbere (câte o liguriţă subligual, de 4 ori, timp de 20 minute), fie sub formă de tinctură (câte 1 linguriţă de 3 ori zilnic, cu un pahar apă, între mese), fie sub formă de capsule (câte 2 capsule de 2 ori zilnic, între mese).
În toate cazurile, pentru ca administrarea acestor plante să inducă efectul urmărit în timp minim, adică un somn, mai întâi odihnitor, iar apoi conştient, este necesar ca apa cu care le înghiţim să fie „încărcată” cu sugestia „somn conştient”. Experienţele japonezului Masaru Emoto cu privire la memoria apei ne transmit un mesaj simplu de aplicat, dar deosebit de eficient: pe sticla din care consumăm apă să scriem mesaje forţă, care induc apei cum să acţioneze în interiorul corpului nostru. Astfel, recomandăm ca în a doua parte a zilei, apa din care consumaţi să fie depozitată într-un recipient din sticlă pe care să lipiţi o etichetă cu mesajul „somn conştient”. Administrarea plantelor prezentate mai sus, împreună cu apa astfel încărcată energetic, va scurta efortul de a obţine starea de somn conştient, iar de aici, până la starea de co-creator a propriei vieţi, nu este decât un pas. (sursa:suntsanatos.ro)