Suplimentele alimentare. Intre mit și realitate

Suplimentele alimentare. Intre mit și realitate

Merită sau nu ca suplimentele alimentare să fie luate des? Ce spun specialistii în nutriție?
Suplimentele alimentare, așa cum arată numele, sunt menite să suplinească, nicidecum să înlocuiască.
Suplimentele alimentare

„Este, într-adevar, la modă să utilizăm suplimente alimentare de toate felurile în ziua de astăzi. Ceea ce e paradoxal și amuzant e că orice pastilută sau siropel luăm ne vom simți mai bine. Acest lucru este datorat efectului placebo deseori, dar și a conștiinței noastre că atunci când luăm ceva ne facem nouă un bine, iar starea ni se schimbă aproape instant. În realitate consumul de suplimente este mult exagerat și de multe ori nociv sau fatal”, afirmă nutriționistul arădean Vlad Roșca.

Nutriționistul spune că suplimentele trebuie utilizate doar la nevoie, fără a avea convingerea că dacă sunt naturale sau pe bază de plante nu ne pot face rău dacă sunt luate în exces.

Așadar, vitaminele pot fi prietene când e necesar, iar analizele îți arată o deficiență, dar totodată pot fi și un dușman în care oamenii au încredere oarbă.

Totul despre vitamine

De menționat este faptul ca Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală, iar vegetarienii sau veganii pot avea o deficiență abia după doi ani de la stoparea consumului de carne din cauza faptului că aceasta este utilizabilă în ficat încă doi ani.

Vitamina C este o vitamină care face un lucru bun și anume stimulează producția proprie de colagen, însă nicidecum nu va crește imunitatea cum sperăm noi atunci cănd o folosim.

Suplimentele pentru creșterea imunității sunt mituri. Nu există în mod științific un supliment care să crească în mod direct imunitatea. Lecțiile de biologie din clasa a VI-a sau a VII-a ne învață că imunitatea este naturală sau artificială. Cea naturală este înăscută (de la mână prin măduva osoasă) și dobândită (prin expunerea la agenți patogeni). Imunitatea artificială este dată de cele nai multe ori de introducerea unei fracțiuni din patogen în organism, de exemplu vaccinurile. De aici observăm că nu avem cum să creștem imunitatea prin suplimente”, mai adaugă Vlad Roșca.

Antrenați-vă rezistența!

Nutriționistul arădean recomandă să ne expunem mai mult frigului pentru a ne «antrena» sistemul propriu de termoreglare, să nu exagerăm cu dezinfectatul mâinilor pentru a nu distruge microbiomul pielii și cel mai important este să consumăm alimente fermentate pentru a avea o microbiotă sănătoasă (microbiota este ansamblul microorganismelor care populează un anumit ecosistem sau habitat – de exemplu, cel intestinal). Aici este, de fapt, sediul imunității noastre de care putem avea grija prin alimentație, microfloră intestinală.

Cuvinte cheie