Viața secretă a copacilor: Cercetătorii afirmă că aceștia sunt capabili să iubească și să simtă emoții!

Copacii sunt capabili să iubească, să se îmbrățișeze și chiar să aibă grijă unii de alții la fel ca oamenii – la această concluzie au ajuns oamenii de știință.

Peter Wohlleben este faimosul cercetor german care s-a dedicat studiului copacilor. Fiind un om de știință cu experiență, el a decis să împărtășească publicului proiectul său documentar „Viața secretă a copacilor”, asupra căruia a lucrat împreună cu ecologul Suzanne Simard.

Conform experimentelor efectuate de Peter, copacii sunt capabili să simtă durerea, frica și alte emoții. Potrivit oamenilor de știință, aceste organisme iubesc să fie aproape unul de celălalt, să se îmbrățișeze cu ajutorul cronelor. De asemenea, copacilor le place să comunicăm cu ei. Cu asta, descoperirile surprinzătoare ale germanului nu s-au încheiat.

„Copacii sunt capabili să-și facă prieteni, să formeze o legătură strânsă precum un cuplu în vârstă, sentimentele nu le sunt străine” – afirmă Wohlleben. Potrivit cercetătorului, plantele au nu doar minte, dar și un fel de ritm cardiac.

La rândul său, medicul danez Andras Zilinsky a decis să utilizeze scanarea cu laser pentru a analiza mai mult de 20 de tipuri de arbori și arbuști. Cu câțiva ani în urmă, el a făcut publice constatările sale.

S-a dovedit că unii copaci își coboară puțin ramurile pe timp de noapte (de mai multe ori). Cercetătorul a considerat, că acest lucru s-ar datora zahărului și apei sau ar fi un fel de puls. Danezul scrie:

„Am reușit să identificăm o mișcare periodică, care nu a fost studiată anterior. Aceasta este ciclică. Probabil că are legătura cu presiunea apei din copaci.”

Zilinsky a remarcat că, odată cu sosirea nopții, copacii își pot lăsa ramurile până la 8-10 cm în jos, dar le ridică din nou când răsare soarele. Procesul este puțin vizibil. Anterior se considera că doar unele specii se supun acestui fenomen, dar acum este clar că totul este mai amplu decât părea.

Cu siguranță, aceste constatări nu îi vor lăsa indiferenți pe oamenii care iubesc natura!

Cuvinte cheie