Trăim în perioada în care una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global este obezitatea și diabetul. Zahărul industrial este practic peste tot în produsele din comerț, iar fast-foodul a devenit mâncarea preferată a multora.
Majoritatea dintre noi cunosc cât de mare este rolul nivelului de zahăr în sânge. Dacă acesta este prea jos, țesuturile și organele pur și simplu încep să moară de foame, iar pe de altă parte excesul de glucoză în sânge distruge echilibrul din celulele corpului, dereglează reacțiile metabolismului și în rezultat duce la diabet.
Hormonul insulina este cel care menține nivelul glucozei în normă. Fiind produs de pancreas, el stimulează celulele să absoarbă glucoza din sânge. Diabetul apare atunci când insulina sau este prost sintetizată de către pancreas sau ea însăși funcționează prost – celulele corpului la un moment dat nu mai sunt sensibile la insulină. Pe de altă parte, cantitatea de glucoză mai depinde și de fermenții, care sintetizează glucoza în ficat, rinichi și intestin.
Cercetătorii din întreaga lume, de mai mulți ani analizează factorii care influențează nivelul de zahăr în sânge. De obicei, acesta depinde în mare parte de ceea ce mâncăm: unele alimente dereglează balanța glucozei, altele din contra ajută la normalizarea ei.
Savanții Universității din Pennsylvania au ajuns la concluzia că nivelul de zahăr în sânge poate fi reglat cu ajutorul șampinionilor.
În articolul publicat în Journal of Functional Foods se spune că ciupercile acționează ca niște prebiotice, adică influențează asupra activității bacteriilor gastrointestinale. În timp ce microflora intestinală are un rol foarte important în metabolismul, inclusiv al glucozei.
Margherita T. Cantorna și colegii săi au realizat un experiment cu două tipuri de șoareci: o parte aveau microflora în normă, iar cealaltă parte era lipsită de unele bacterii gastrointestinale. Toți șoarecii au fost hrăniți cu mâncare cu sau fără șampinioni; o feliuță de ciupercă pentru șoareci e ca și 90 de grame pentru un om matur.
Astfel, s-a stabilit că datorită șampinionilor intensitatea de sintetizare a glucozei în ficat a scăzut; ba mai mult, celulele musculare au început, deși nu cu mult, însă destul de evident, să absoarbă mai activ glucoza din sânge.Șoarecii care nu au primit bacteria gastrointestinală de la ciuperci, nu au trecut prin asemenea schimbări – ceea ce înseamnă că ciupercile ajută la normalizarea glucozei exclusiv din microfloră.
Datorită acestui studiu, cândva ar putea fi realizate medicamente pentru diabetici, care să conțină substanțe din ciuperci. Până atunci însă, această legumă nu ar trebui să lipsească de pe masa celor ce au probleme cu glicemia.