Care este diferenţa dintre un antrenament alcătuit de un profesionist şi cel pe care îl faci tu? Secretul nu constă în exerciţii pe care le cunosc doar antrenorii personali. Exerciţiile de bază îţi vor aduce întotdeauna cele mai bune rezultate, indiferent de ce ar încerca lumea să te convingă.
Atunci de ce au rezultate doar cei care se antrenează cu un antrenor personal, iar tu mergi zi de zi la sală cu rezultate nesatisfăcătoare?
Răspunsul corect: un antrenament pus la punct de un profesionist cuprinde o încălzire temeinică, un plan de antrenament intens şi cel puţin 10 minute de stretching.
Vei fi surprins să afli că stretchingul poate face diferenţa dintre a avea sau nu rezultate în sala de fitness.
Această etapă a antrenamentului este şi cel mai puţin înţeleasă, iar nimeni nu se oboseşte să o pună în practică, având impresia că nu aduce nici un beneficiu în procesul de slăbire şi remodelare corporală.
Unul dintre motivele pentru care eviţi stretchingul este pentru că nu ştii ce exerciţii să faci sau cum să le faci corect.
Ai mai jos cateva exemple (VIDEO) pe care le poti folosi:
Cum se execută corect stretchingul?
Pentru început, alege o melodie atmosferică, lentă, care să îţi creeze o stare mentală propice relaxării. Dacă nu obişnuieşti să ai cu tine o pereche de căşti, atunci alege un colţ al sălii care nu este foarte aglomerat şi ia cu tine o salteluţă.
Întinde doar muşchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări. Stretchingul pe un muşchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor.
Menţine fiecare poziţie de stretching pentru 10 secunde, apoi schimbă. Pe măsură ce avansezi, poţi încerca 20, 30 sau chiar 60 de secunde în fiecare poziţie.
Tipuri de stretching
– Stretching activ, în care tragi de un membru pentru a întinde muşchiul respectiv;
– Stretching pasiv, în care laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul (de exemplu: atârnatul de bară);
– Stretching dinamic, în mişcare, fiecare poziţie este ţinută pentru mai puţin de o secundă, de obicei foloseşte forţa centrifugă pentru a întinde un muşchi (de exemplu: rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus);
– Stretching asistat, în care un coleg sau antrenor te ajută să intri în poziţie şi aplică forţă pe anumite membre pentru a întinde muşchii.
E important stretchingul?
Iată câteva motive pentru care trebuie să faci stretching pentru a obţine rezultatele dorite:
- Musculatura se dezvoltă din cauza microleziunilor ce survin în fibra musculară, ca efect al antrenamentului intens, corpul se reface şi creşte mai puternic. Probabil că nu ştiai faptul că ridicarea greutăţii nu provoacă atât de multe microleziuni precum coborârea ei lentă sau întinderea muşchiului. Practic, poţi provoca mai multe microleziuni la nivelul fibrei musculare dacă întinzi muşchiul respectiv la finalul antrenamentului decât sărind peste această etapă.
- Toată lumea vrea muşchi mai proeminenţi sau mai reliefaţi însă acest lucru vine cu un preţ: lipsa mobilităţii. De exemplu, culturiştii profesionişti au mari dificultăţi în a se îmbrăca singuri. Practicarea stechingului, în schimb, te ajută să îţi păstrezi flexibilitatea, să execuţi mişcările din viaţa de zi cu zi şi să îţi dezvolţi musculatura în acelaşi timp.
- Stretchingul este absolut necesar dacă te antrenezi în a doua parte a zilei deoarece muşchii care rămân încordaţi până la patru ore după sesiunea de antrenament îţi pot pune mari probleme atunci când vrei să adormi. De asemenea, stretchingul relaxează şi mintea şi te ajută astfel să scapi de stresul acumulat pe parcursul zilei.