Deşi Ziua Recunoştinţei are rădăcini istorice în tradiţiile religioase, ea are şi un puternic caracter laic. Pentru americani, Thanksgiving Day este, în primul rând, o sărbătoare a familiei, în care rudele, reunite, sacrifică un curcan în semn de mulţumire pentru anul care se apropie de final. Alte mâncăruri tradiţionale de Ziua Recunoştinţei, în afară de curcanul umplut, sunt jambonul, cartofii piure, cartofii dulci, porumbul şi plăcinta cu dovleac.
În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei şi se sărbătoreşte în biserici şi în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.
Această sărbătoare a fost preluată de primii colonişti sosiţi în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoştinţă faţă de recolta miraculoasă obţinută în condiţii climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare naţională a americanilor.
Mulțumesc. Cu recunoștință. Uităm adesea să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai bună. Şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des deoarece organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.
Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – Ralph Marston.
În jurul lumii cu „Mulțumesc”
Germană-Danke
Italiană – grazie
Engleză – thanks
Franceză – merci
Maghiară – kosonom sepen
Filandeză – kiitos
Cehă – díky
Croată – hvala
Daneză – tak
Norvegiană – takk
Olandeză – bedankt
Poloneză – dzieki
Portugheză – obrigado
Spaniolă – gracias
Suedeză – tack
Mongolă – tand baiarlalaa
Turcă – tesekkur ederim
Vietnameză – lam on