Am auzit de Halloween, dar mai putini stiu de Ziua Internațională a Mării Negre!
La 31 octombrie se marchează anual Ziua Internațională a Mării Negre.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Cele mai multe stocuri de pește din Marea Neagră au fost deja supra-exploatate.
În scopul studierii mediului marin, a rezolvării problemelor legate de Marea Neagră, a fost inaugurată Universitatea Mării Negre, la Costinești, iar la Constanța, Centrul de Informare, Educare și Resurse pentru Marea Neagră – CIER.
In conditiile in care schimbarile climatice, poluarea apei si supra-exploatarea fondului piscicol afecteaza negativ atat cantitatea, cat si calitatea APEI, ca resursa indispensabila vietii, este important sa cooperam pentru asigurarea conservarii ei.
Ziua internaţională a Mării Negre este marcată in lume prin activităţi cultural-educative, expoziţii, concursuri, jocuri distractive, prin care se urmăreşte conştientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv şi responsabil faţă de mediul marin.
Proiectul „Ape curate asumate”, susţinut de Aqua Carpatica, ne aduce pe tot parcursul anului, o hidratare corectă şi emoţii pozitive!
Nationala Jurnalistilor va participa la Olimpiada Internațională Media, ce va avea loc între 2- 4 noiemnrie 2024, la Batumi, renumitul oras georgian de la malul Mării Negre.
Marea Neagră este o mare intercontinentală, situată între Europa de Sud-Est şi Asia Mică, cu o suprafaţă de 413.488 kmp, fără Marea Azov, care îi aparţine şi care are o suprafaţă de 38.000 kmp. Are o adâncime maximă de 2.245 m şi scaldă ţărmul României pe o lungime de 234 km, potrivit ”Enciclopediei Geografice a României”, volum coordonat de Dan Ghinea.