Cum alegi jardiniera potrivita pentru plantele tale

Cum alegi jardiniera potrivita pentru plantele tale

Ai ales deja planta perfecta si cauti acum jardiniera potrivita? Cand cumperi o floare, aceasta vine intr-un ghiveci standard, de plastic, care, de obicei, devine neincapator. In scurt timp, planta se poate imbolnavi si o poti pierde.

Pentru a evita neplacerea, te sfatuim sa ii asiguri o jardiniera in care o vei putea transplanta sau muta pur si simplu cu tot cu ghiveciul initial( numai daca planta are suficient loc).

Alegerea unei jardiniere poate fi un proces dificil, deoarece exista o serie de lucruri de luat in considerare. Marimea, materialul, culoarea etc. Despre acestea in cele ce urmeaza!

Cum sa alegi o jardiniera. Dimensiunea corecta. Diametrul jardinierei este esential. De obicei, diametrul jardinierei/ghiveciului este cam acelasi sau un pic mai mare decat diametrul plantei. De exemplu, un Ficus cu diametrul de circa 15 cm va sta foarte bine intr-o jardiniera cu diametrul de maximum 20 cm. Ideea e simpla. Nu folosi jardiniere/ghivece prea mari in circumferinta. O sa consumi mult spatiu si, mai important, poti suprauda planta. Doar in cazul in care nu vei muta din ghiveciul initial planta, poti folosi o jardiniera mai mare. Insa, de ce sa umpli spatiul fara rost?!

Cum sa alegi o jardiniera. Silueta. Jardinierele putin adanci sunt ideale pentru plantele suculente mici cu sisteme radiculare pe masura. Udarea va fi foarte eficienta in astfel de etajere, iar planta va fi in centurl atentiei. In schimb, jardinierele mari si adanci sunt perfecte pentru impamantarea plantelor tropicale mari. Daca planta ta este mare in latime, dar scurta -de exemplu, o planta sarpe (in comparatie cu Ficus Lyrata) – adauga un suport jardinierei pentru a oferi plantei putin inaltime. Suporturile pentru plante sunt utile in special atunci cand ai o colectie mare. Iti permite gruparea plantelor, facandu-le sa arate mai interesante decat in situatia in care ar fi toate la aceeasi inaltime.

Cum sa alegi o jardiniera. Estetica. Daca planta are frunzis multicolor sau cu model, alegerea unei jardiniere neutre, cum ar fi teracota sau ceramica crem, va scoate floarea in evidenta. In schimb, daca planta este verde, un jardinier intr-o culoare de accent o va aduce la viata. Jardinierele din teracota si crem se potrivesc cu majoritatea decorurilor, iar culorile accentuate adauga o nota minunata de culoare sau textura casei tale.

Cum sa alegi o jardiniera. Contrastul. Crearea contrastelor intre plante si jardiniera reprezinta o alta modalitate excelenta de a oferi un decor superb. De exemplu, daca planta ta are frunze groase si lucioase, precum cele ale unui arbore de cauciuc, opteaza pentru o jardinierea cu un finisaj mat contrastant. In schimb, daca frunzele nu sunt lucioase, precum cele ale unui Ficus benghalensis, o jardiniera crem luciuoasa poate fi completare perfecta. Orice ai decide, asigura-te ca alegi o jardiniera care-ti place. In fond, tu vei fi cel/cea care se uita la ea tot timpul…

Cuvinte cheie