Poate la început era considerat un trend însă astăzi, consumul de alimente bio conturează un stil de alimentație sănătos pentru tot mai multe persoane care aleg produse naturale, curate.
Alimente bio, cosmetice bio; astfel de produse sunt bine primite și căutate de consumatorii români; detergenții bio mai puțin deși sunt realizați tot cu ingrediente provenite din agricultura ecologică. Motivul? În primul rând neîncrederea în puterea de curățare a acestora dar și prețul mai mare comparativ cu detergenții clasici.
Care este diferența între detergenții bio și cei convenționali? Cât adevăr conțin miturile legate de produsele pentru curățare bio? Merită să scoatem câțiva bănuți în plus pentru achiziția acestora? Așază-te comod și lasă rândurile să curgă; la final tu hotărăști dacă detergenții bio sunt sau nu o alegere inspirată.
Mitul #1
Detergenții bio nu provoacă alergii sau iritații ale pielii.
Adevărat. Spre deosebire de produsele convenționale care au în compoziție substanțe chimice, înălbitori optici, parfum și alte ingrediente cu potențial iritant, detergenții bio conțin agenți de curățare și ingrediente active extrase din plante care, fiind 100% naturale, nu atacă pielea.
În ciuda programelor de spălare care includ clătirea hainelor la final, substanțele chimice din detergenții convenționali rămân agățate de țesături iar contactul lor cu pielea poate favoriza apariția alergiilor, dezvoltarea eczemelor sau agravarea celor deja existente.
Mitul #2
Detergenții bio nu curăță eficient.
Depinde de natura petelor și gradul de murdărie. Detergenții bio conțin agenți de curățare care descompun și îndepărtează murdăria de pe haine și suprafața vaselor la fel ca orice alt detergent din comerț. Atunci când vine vorba de pete dificile, puterea de curățare a produselor bio este medie comparativ cu cea a produselor clasice deoarece substanțele chimice automat acționează mai bine asupra murdăriei.
Datorită conținutului chimic, hainele pot fi spălate chiar și la temperaturi mai mici cum ar fi 30 de grade Celsius. În schimb, spălarea hainelor cu detergenți bio trebuie setată la temperaturi mai mari astfel încât ingredientele să acționeze asupra petelor.
Mitul #3
Detergenții bio nu produc spumă.
Adevărat. Detergenții bio (și săpunurile lichide din aceeași categorie) produc puțină spumă sau chiar deloc în cazul anumitor produse. Ne-am obișnuit ca detergenții să facă spumă în momentul spălării (mai ales în cazul detergenților pentru vase), tocmai de aceea aceasta a ajuns sa fie asociată cu o curățare eficientă, însă nu reprezintă un indicator al puterii de spălare.
Mitul #4
Detergenții bio nu poluează mediul înconjurător.
Adevărat. Detergenții bio sunt biodegradabili, ceea ce înseamnă că ingredientele sunt descompuse ușor sub influența microorganismelor din apa în care se devarsă. Aceștia nu lasă reziduuri, nu afectează flora și fauna subacvatică și nu poluează apele asemenea detergenților convenționali.
Mitul #5
Detergenții bio sunt mai scumpi.
Adevărat. Indiferent că vorbim de detergenți, alimente sau cosmetice, produsele certificate BIO vor avea întotdeauna un preț mai ridicat deoarece practicile, regulile și standardele agriculturii ecologice sunt mult mai stricte.
De la natura terenului cultivat și tipul îngrășămintelor folosite, până la metoda de procesare a roadelor, agricultura ecologică presupune cheltuieli mai mari, cheltuieli care se răsfrâng asupra prețului de la raft. Da, produsele bio și implicit detergenții ecologici sunt mai scumpi, dar și calitatea acestora este una pe măsură.
Pentru un stil de viață sănătos și nu în ultimul rând, responsabil, ai la dispoziție produsele BIO de pe vegis.ro care includ și detergenți, respectiv produse de curățare pentru toate suprafețele din casă.
O astfel de gamă este și cea a produselor Purenn, detergenți creați în echilibru cu natura ce conțin ingrediente din agriculturi ecologice locale. Fără coloranți, parfum, organisme modificate genetic, parabeni, SLS sau substanțe ce pot prezenta un pericol pentru piele sau tractul respirator, detergenții Purenn reprezintă garanția unei alegeri inspirate atât pentru sănătatea celor dragi, cât și cea a mediului înconjurător.